Antropologul Marian Munteanu, fostul lider al studenților din anii 90, spune că este vizibil cu ochiul liber faptul că toate marile trusturi media dau același tip de mesaje, deși teoretic ar trebui să fie concurente.
Munteanu a declarat că scopul acestei desfășurări de forțe este crearea unui om nou, care nu mai are memorie și nu se mai raportează la tradiție.
„Sunt fluxuri și direcții de mesaj care apar peste tot, pe arii geopolitice enorme.
Sunt niște zone de gândire, sunt cam aceiași acționari.
Orice om care e alfabetizat să vadă cum funcționează marile rețele media și social media. Vedem cu toate dau un anumit mesaj. Coincidență? Chiar toată lumea să gândească la fel?
Până și prostia are diversitatea ei. Dar să fie toți proștii la fel…
Este un război, între grupuri care văd lumea într-un fel și alții care văd altfel.
Se dorește un fel de alhzeimer planetar. Să uităm. Tot procesul acesta e un proces de alterare a memoriei. Oamenii sunt produse culturale, nu sunt un simplu organism biologic, guvernate de instincte, precum animalele sălbatice.
Unii consideră că am pierdut prea mult timp cu tradițiile, raportarea la bunici, strămoși. Vor să fie omul nou, să nu mai știe nimic, decât ceea ce-i este de folos ca să trăiască. Și în rest, să răspundă cuviincios la marile direcții pe care le dau „ăia care știu mai bine ca noi”: ce să mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce doctorii să luăm, ce să iubim, pe cine, de câte ori, etc.
Înainte rezolvau unele problemele cu biciul, acum e mai subtil, cu propaganda”, a spus Marian Munteanu la emisiunea lui Marius Tucă.
În ceea ce privește România, Munteanu a declarat că establishmentul politic românesc a optat, de 33 de ani, pentru cedarea suveranității naționale în schimbul unor interese personale.
Mai rău, Munteanu vede o stare de resemnare și înfricoșare a populației, care nu permite niciun fel de ripostă militară.
„Majoritatea establishmentului românesc a optat pentru aceeași tip de politică: una care nu s-a schimbat de 30 și ceva de ani. O politică care admite absolut orice, doar cât să meargă lucrurile cât de cât și unii dintre ei să trăiască mai bine.
E posibil ca asta să fie o etapă necesară de la comunism spre altă formă…dar a durat cam mult.
Se mizează pe lipsa de responsabilitate a unora și aceia sunt cei promovați. Iar cei care gândesc altfel.
Luați-le acționariatul celor 3-4 posturi importante din România și vedeți cine sunt. Au primit consultanță : să facem bășcălie, să ne scălâmbăim, să promovăm nulități pe post de intelectuali, de vedete.
În acest război, pare că principala victimă este Europa. Au intrat într-o horă, din care mulți ar vrea să iasă, dar nu știu cum.
Nu a existat o voință politică semnificativă pentru a acționa în sensul unei asigurări parțiale a unei suveranități.
Suveranitatea înseamnă să-i convingem pe aliații noștri că e pentru binele tuturor ca România să obțină câte ceva.
Populația este într-o stare de înfricoșare și resemnare, încât nu ar fi posibilă nicio reacție militară semnificativă”, a spus Munteanu.
marian….olteanu,
suceveanu,
broscăuțianu,
marian mondialu!
🙂
Asta trebuia să o spui în ’89, … șefule! Erai suficient de copt, aveai instructajul de bază complet terminat, știai teoria! Atunci știai că luptai împotriva „comunismului”, acum așteaptă toți să-i luminezi împotriva cui lupți.
Știi, l-ai văzut pe Cornelius Roșiianu cu capul pe masă după ce și-a cerut scuze (la TV!) pentru știrile debitate „înainte” ? Se făcea actor, „după” …
Nu știu dacă pentru „actorie” va mai apuca C.R. să ceară scuze, dar poate apucă „șefu’” M/M. …
Acest control total pe care vor sa il construiasca necesita efort mare din partea artizanilor schimbarii. Nu stiu cat vor rezista si ei in lupta asta. Sa nu uitam ca mai toate imperiile au indobitocit populatia care a ajuns sa nu mai satisfaca stapanii. Si asa s-au destramat imperiile. Societatea noastra mai merge acum pentru ca inca mai sunt si oameni mai luminati. Sa ii vad pe prosti cum se vor organiza singuri. Ca si robotii pe care spera sa se bazeze vor funtiona dupa algorimi facuti de aceeasi prosti. Si adevarul este ca nu exista inteligenta artificiala. E un slogan de prostire. Exista doar algoritmi de functionare a unor echipamente de control. Inteligenta este un apanaj strict uman. Nu poti construi ceva mai bun decat tine. E ca si cand am sustine ca Dumnezeu ne-a facut pe noi superiori lui. Si e doar o chestiune de timp pana cand omul va intelege ca este creatia cuiva si nu poate sa isi depaseasca aceasta conditie.