miercuri, februarie 1, 2023
ACTUALITATELiga Studenților (LS IAȘI): Ligia Deca duce mai departe opera lui Sorin...

Liga Studenților (LS IAȘI): Ligia Deca duce mai departe opera lui Sorin Cîmpeanu de apărare a plagiatorilor și a rectorilor „latifundiari”

Liga Studenților (LS IAȘI) iese din nou la atac, luând poziție față de poziția actualului ministru al Educației, Ligia Deca, mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu în privința realizării și implementării proiectului „România Educată”, informează ligastudentilor.

În comunicatul oferit presei, Liga Studenților (LS IAȘI) critică atitudinea servilă a Ligiei Deca față de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR în grava problemă a plagiatelor de care au fost acuzați importanți oameni în stat, între care premierul Nicolae Ciucă, fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Apărăriii Angel Tîlvăr, ministrul de Interne Lucian Bode, iar lista poate continua.

În comunicatul Ligii Studenților (LS IAȘI) se precizează că cea mai mare federație studențească din România a pactizat practic cu puterea politică. Este vorba despre Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), federașie care în mandatul 2006-2007 a fost prezidată chiar de către Ligia Deca, motiv pentru care federația nu a avut curajul să iasă în față și să critice punctele slabe ale proiectului „România Educată” (care nu sunt puține, fiind depuse până acum 9000 de amendamente).

„Ligia Deca s-a dovedit în mai puțin de o lună și jumătate a fi un continuator fidel al planurilor lui Sorin Cîmpeanu, singura ei misiune fiind de a facilita așa-zisa «reformă» în Educație, dorită de majoritatea PSD-PNL-UDMR, din poziția de «expert» și persoană neangajată politic, pentru a induce în eroare opinia publică și pentru a-i liniști pe contestatarii lui Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis”, a precizat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Mai jos, prezentăm întregul comunicat al Ligii Studenților (LS IAȘI).

Liga Studenților (LS IAȘI) critică atitudinea docilă față de interesele majorității PSD-PNL-UDMR a ministrului Educației, Ligia Deca, în problema plagiatelor și a funcțiilor de conducere din universități, fiind o continuatoare mascată a operei lui Sorin Cîmpeanu, care urmărește de fapt salvarea plagiatorilor de rang înalt și protejarea cartelurilor politice din învățământul superior. Totodată, organizația critică Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru susținerea tacită acordată Ligiei Deca care în perioada 2006-2007 a fost președinte al acestei federații studențești, precum și pentru faptul că la solicitarea federației, cu sprijinul lui Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv, din noiembrie 2019 până în prezent, a fost blocat accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial și guvernamental.

Ligia Deca și Gigel Paraschiv au participat joi, 10 noiembrie, la ședința Consiliului General al CNATDCU (instituția care verifică tezele de doctorat), unde au susținut, în mod eronat, că nu mai pot fi analizate tezele de doctorat ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) nr. 364/2022, cei doi intervenind în favoarea colegului de executiv, Lucian Bode, ministrul Internelor, a cărei teză de doctorat urma a fi analizată.

Decizia CCR, luată în mod politic, deși susține că odată susținută teza de doctorat și trecută prin filtrul inițial al CNATDCU și al comisiei de doctorat aceasta nu mai poate fi reanalizată de către altă comisie, nu poate fi utilizată la momentul actual în blocarea proceselor de analiză a tezelor de doctorat până când nu există o armonizare a legislației în acest sens.

Tocmai de aceea, Liga Studenților (LS IAȘI) atrage atenția opiniei publice asupra faptului că ori în cadrul proiectului de lege a învățământului superior, ori prin OUG, actualul guvern va încerca să „clarifice” atribuțiile CNATDCU în așa fel încât politicienii plagiatori să profite: în loc să se dea prin lege către CNATDCU atribuțiile mai clare pe care le are prin regulamentul adoptat prin ordin de ministru, se va urmări limitarea atribuțiilor pe care le are acest organism.

Deca a fost prezentă și în perioada 10-12 noiembrie la Craiova, unde a avut loc reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR), prezidat de către fostul ministru plagiator, Sorin Cîmpeanu, care a adoptat o rezoluție prin care se solicită ca limitarea numărului de mandate ale rectorului să fie stabilită de fiecare universitate în parte, iar durata fiecărui mandat să fie de 5 ani. Lipsa unei limite legale de două mandate cumulând cel mult 8 ani, așa cum exista în varianta originală a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, înainte de OUG 49/2014, va determina crearea în majoritatea universităților a unui sistem autoritar, bazat pe rețele de putere controlate politic și susținut prin instrumente financiare, precum cele instituite de Mihnea Costoiu în Universitatea Politehnica din București, Marilen Pirtea în Universitatea de Vest din Timișoara, Valentin Popa în Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Daniel Breaz în Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Sorin Cîmpeanu este la al treilea mandat de rector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Până în momentul de față, Deca a susținut linia predecesorului său, Guvernul oferind un aviz negativ unei propuneri legislative care limita dreptul rectorilor la două mandate totalizând cel mult 8 ani.

De asemenea, actualul ministru îl promovează constant pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, fiind însoțită de către acesta la toate întâlnirile oficiale. Paraschiv este recunoscut drept mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu în toate demersurile acestuia de a-i scăpa pe marii plagiatori ai țării, cu care cei doi sunt în diverse legături prin intermediul Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fie prin tergiversarea procedurilor de analiză a tezelor de doctorat sau blocarea publicării lor, fie prin susținerea de modificări legislative precum includerea „dreptului” de a renunța la titlul de doctor sau proiectele de modificare a metodologiei CNATDCU, dar și actualele proiecte de lege ale educației.

De asemenea, acesta a blocat începând cu noiembrie 2019 accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial la solicitarea unor organizații studențești docile în raport cu decidenții, situație pe care actualul ministru o perpetuează în folosul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), federație studențească care urmărește izolarea Ligii Studenților (LS IAȘI) și reducerea capacității organizației de a reprezenta studenții la nivel național. ANOSR nu s-a opus de principiu noilor legi ale educației, ci doar a adus amendamente, fiind una dintre organizațiile care au susținut de la bun început proiectul România Educată și care au urmărit să impună în spațiul public agenda Administrației Prezidențiale.

„Ligia Deca s-a dovedit în mai puțin de o lună și jumătate a fi un continuator fidel al planurilor lui Sorin Cîmpeanu, singura ei misiune fiind de a facilita așa-zisa «reformă» în Educație, dorită de majoritatea PSD-PNL-UDMR, din poziția de «expert» și persoană neangajată politic, pentru a induce în eroare opinia publică și pentru a-i liniști pe contestatarii lui Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis. Deca rămâne în continuare singura persoană responsabilă public de «România Educată», fiind inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Din păcate, alte organizații studențești, precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), o susțin tacit pe Ligia Deca, evitând criticile la adresa ei și încercând să izoleze singura voce de opoziție din rândul studențimii, adică organizația noastră – Liga Studenților”, a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate