joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATELe Monde, dezvăluiri despre presiunile la care a fost supusă Agenția Europeană...

Le Monde, dezvăluiri despre presiunile la care a fost supusă Agenția Europeană a Medicamentului pentru a autoriza vaccinul anti-covid de la Pfizer

Documente furate de pe siteul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au apărut pe dark web au fost analizate de către o echipă de jurnaliști europeni, scrie Le Monde.

Analiza acestora relevă faptul că o parte dintre aceste documente au fost alterate de către hackeri, dar „emailurile reflectă subiectele și discuțiile care au avut loc”, a anunțat EMA într-un comunicat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Conform Le Monde, există cinci emailuri „care ne permit să subliniem presiunile la care agenția a fost supusă pentru a aproba un vaccin anti covid mai repede”.

Într-un email datat 19 noiembrie, un oficial EMA vorbește despre o conferință prin telefon cu Comisia Europeană care s-ar fi ținut „într-o atmosferă mai degrabă încordată, câteodată chiar neplăcută, care ne dă o idee despre ceea ce EMA poate să se aștepte dacă așteptările nu sunt îndeplinite, indiferent dacă sunt realiste sau nu”, scriu jurnaliștii francezi.

În aceeași zi, într-un schimb de mailuri cu Agenția Medicală Daneză, același oficial a fost surprins să afle că Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, „a identificat clar două vaccinuri care ar putea fi aprobate înainte de sfârșitul anului (Pfizer-Biontech și Moderna). Sunt încă probleme cu amândouă”, a spus oficialul.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

În legătură cu aceste probleme, în special cu vaccinul Pfizer-Biontech, vorbesc documentele din Decembrie 2020. Astfel, descoperim că EMA a formulat „mari obiecții” față de acest vaccin: anumite locuri de producție nu fuseseră încă inspectate; lipseau încă date asupra loturilor de vaccinuri comerciale; dar, mai ales, datele disponibile arătau diferențe calitative între loturile comerciale și cele care fuseseră folosite în timpul testelor clinice”

Îngrijorările oficialilor de la EMA aveau legătură mai ales cu ultimul punct. Pentru a trece la stadiul comercial, producătorul a trebuit să schimbe modul de producție și a inaugurat noi puncte de lucru, ceea ce explică faptul că este o compoziție diferită, în special gradul de integritate al ARNm-ului. Vaccinurile folosite în testele clinice aveau un un grad de integritate al ARN-ului între 69-81%, pe când la cele comerciale media este de 59%, putând scădea și la 51 sau 52%. O problemă de netrecut, spunea EMA pe 23 noiembrie.

Problema nu e doar de eficiență, explică Le Monde, ci și de siguranță, căci un ARN mai slab poate pune și probleme de efecte secundare.

FDA nu a privit ca o problemă chestiunea ARN-ului mai slab. O explică un oficial al FDA într-un email datat 23 noiembrie. Dar Le Monde explică faptul că autorizația de urgență dată de FDA nu este o autorizare a vaccinului ca atare, ci o autorizare a utilizării sale temporare.

Pfizer a căutat să răspundă tuturor reținerilor și obiecțiilor EMA, fără a părea să fi fost foarte convingător pentru oficialii europeni. Mai departe nu se știe ce s-a întâmplat, însă în prezent EMA susține că problemele ridicate ar fi fost reglate. „Societatea a fost în măsură de a rezolva aceste probleme și de a furniza informațiile și datele necesare pentru a permite EMA să evalueze pentru o recomandare pozitivă a vaccinului”. Comisia europeană a susținut, la rândul său, că independența EMA nu a fost afectată în cursul procesului.

Le Monde arată însă că pe 3 decembrie Wall Street Journal publica un articol în care arăta aceeași problemă a producției de vaccinuri comerciale la Pfizer: calitatea lor era alta decât cea a vaccinurilor folosite în teste. „Unele dintre primele loturi nu corespundeau normelor.” Deocamdată Pfizer nu a dorit să comenteze, dar producătorul tocmai a anunțat pe 15 ianuarie o altă întârziere în livrarea vaccinurilor din cauza unor lucrări necesare la uzina belgiană din Puurs.

Atacul cibernetic pare a fi realizat de hackeri ruși, mai adaugă Le Monde.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE