vineri, iulie 19, 2024
ACTUALITATELaura Codruța Koveși, în conflict cu Polonia: Varșovia este acuzată că obstrucționează...

Laura Codruța Koveși, în conflict cu Polonia: Varșovia este acuzată că obstrucționează activitatea Biroului Procurorului Public European

Șefa Biroului Procurorului Public European (EPPO) a acuzat Polonia că obstrucționează anchetele privind infracționalitatea „care afectează bugetul UE”, informează Rador, citând EU Observer.

Avertismentul Laurei Codruța Koveși e cuprins între-o scrisoare adresată de EPPO Comisiei Europene, în care se afirmă că ori de câte ori un procuror european nu poate obține probe din Polonia, „abilitatea [EPPO] de a contracara infracționalitatea care afectează bugetul UE este sistematic obstrucționată”.

Varșovia susține că nu tergiversează, ci este în curs de a-și modifica legislația penală astfel încât să recunoască instituția de la Luxembourg drept o autoritate de drept.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Însă EPPO își pierde răbdarea în această confruntare care are loc pe fundalul tensiunilor dintre Bruxelles și Varșovia pe tema statului de drept.

„Afirmând că trebuie mai întâi să-și amendeze codul de procedură penală pentru a putea recunoaște EPPO drept autoritate de drept, ei contestă supremația legislației UE”, a declarat EPPO pentru EUobserver.

EPPO funcționează abia din iunie 2021, la el participând deocamdată 22 din cele 27 de state UE.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Polonia e unul dintre cei cinci membri care nu au aderat la instituție.

Însă Suedia ar trebui să adere anul acesta, iar Danemarca și Irlanda au optat să-și negocieze exceptarea de la întregul domeniu judiciar. Ceea ce lasă Ungaria și Polonia în postura de a fi singurele state reticente.

EPPO a declarat că cooperarea sa cu autoritățile judiciare poloneze trebuie totuși să se bazeze pe instrumentele existente privind cooperarea judiciară și recunoașterea reciprocă.

EPPO i-a cerut până acum Poloniei sprijin pentru 23 de anchete anti-fraudă care implică și țara, iar Varșovia a refuzat deocamdată toate solicitările.

Însă EPPO afirmă că Polonia are obligația de a proteja bugetul UE, în ciuda faptului că nu este și membru EPPO.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Cand are de gand Kovesi sa o ancheteze pe Ursula von Leyien ,sau este complice cu ea la toate infractiunile cu achzitionarea vaccinurilor??

  2. Pupincurism la greu. Ce se întîmplă cu afacerile cu vaccinuri ale șefului lu Kovesi, Ursula von Leyien, de care a scris presa ? Le investighează procurorii lu Kovesi sau rămîn uitate că-s ale șefului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE