ACTUALITATELa o zi după declarația Patriarhului despre interzicerea pelerinajelor, o publicație flutură...

La o zi după declarația Patriarhului despre interzicerea pelerinajelor, o publicație flutură amenințarea cu „dosarul de Securitate” al PF Daniel

La mai puțin de 24 de ore după declarațiile Patriarhului făcute cu ocazia praznicului Sfântului Dimitrie cel Nou, publicația Newsweek România a adus în discuție dosarul realizat de către fosta Securitate pe numele PF Daniel înainte de 1989.

Până acum, se știe că dosarul întocmit pe numele Patriarhului a fost distrus în 1989 și nu se cunoaște dacă PF Daniel era urmărit sau colaborator.

Patriarhia Română susține că era un dosar de urmărit. „Răspunsul nostru oficial şi ferm este că în cazul Părintelui Patriarh era vorba în mod evident despre un dosar de urmărire întocmit de fosta securitate”, a afirmat în 2018, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

 Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media

„Neavând la dosar decât o hârtie în care se menţionează că, alături de alţi câţiva prelaţi importanţi, i s-a ars dosarul pe 23 decembrie, nu am putut să votăm decât că nu a colaborat”, a declarat în urmă cu 13 ani Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS.

Ulterior, în 2018, a fost făcut public și procesul verbal în cauză. Pe lista cu dosare distruse apare și numele monseniorului Ioan Robu, fost Arhiepis­cop Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice.

Azi, Mădălin Hodor, cunoscut pentru pozițiile sale hiper critice la adresa Bisericii Ortodoxe, a a adus în discuție posibilitatea existenței dosarului, într-un interviu acordat Newsweek România.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

„Am mers să verific. Am găsit în arhiva CNSAS trei din dosarele de pe lista respectivă. Pe microfilm. Mai mult decât atât, în cele trei microfilme, există și documente din anii 1990.

Nu puteai să pui pe microfilmul unui dosar distrus în 1989 documente realizate în 1990. Că microfilmul nu poate fi tăiat și adăugat.

Chestiunea asta îmi spune că cele trei dosare existau în 1990 și nu erau arse. Iar dacă trei dosare din listă existau în 1990 și nu erau arse, nu cumva și celelalte dosare din listă nu prea au fost distruse?”, a declarat Hodor. 

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media

La lansarea revistei Newsweek a fost prezent și directorul SRI, Eduard Hellvig.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...