vineri, aprilie 12, 2024
ACTUALITATEJurnalistul Paul Andrei: Doamna profesoară, iertați-ne!

Jurnalistul Paul Andrei: Doamna profesoară, iertați-ne!

Jurnalistul și producătorul TV, Paul Gabriel Andrei, a reacționat după imaginile revoltătoare cu profesoara abuzată de elevi la o școală din Prahova.

El i-a cerut scuze cadrului didactic:

Spuneam într-o postare de mai devreme de ce cred că am ajuns aici. Situație pe care, dacă aveai un pic de inteligență, o puteai anticipat cu mulți ani în urmă. Unii au tratat cu nonșalanță cazurile grave de violență din școli.
Alții au fost întotdeauna împotriva cadrelor didactice. Era mai ușor, era mai comod, era mai în trend.
Nu sunt cazuri izolate, până când nu le vom trata ca o “pandemie”, ele se vor extinde și vor ajunge să omoare de tot gazda, România.
Eroii din linia 1 nu au fost niciodată medicii, pentru mine au fost întotdeauna profesorii. Poate și din cauză că am fost crescut de unul. Știam cu ce se confruntă zilnic.
Din fericire, mama s-a pensionat și privesc un pic detașat aceste imagini. Pentru mine sunt terifiante. Mă gândesc dacă femeia din poze are soț, dacă are frați, dacă mai are părinți la rândul ei. Cum să privești umilința aceste persoane?
Cazul nu e izolat deloc. O repetăm toți până când domnul președinte Iohannis va renunța la rahatul său cu “România educată” și chiar va face ceva pentru sistemul din care a venit și din care se laudă că a făcut cele 6 case pe care le are.
Profesoara din imagini are gradul 1, nu e vreo începătoare. Ea e șocată de ceea ce se întâmplă dar nu poate reacționa. Poate de frică. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă îl împingea pe respectivul elev? Sau dacă-l altoia? Sunt variante de luat în calcul. Ce se întâmpla? Era călcată în picioare de puștii acestia teribili? De ce a fost lipsită de reacție? Un lucru pe care trebuie să-l aflăm.
Lucrurile trebuie tratate punctual, dar pedepse exemplare, maxime cât să plătească toți cei implicați. Și nu neapărat pentru copiii aceștia. Ci pentru părinții lor, ai tuturor celor care erau în clasă și au încurajat acest comportament. Părinții să plătească scump, amenzi drastice. Chiar pentru tulburarea liniștii publice sau violențe, școala e considerată loc public.
Înțeleg că poliția a deschis două dosare penale pentru cei doi elevi privind săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Nu e destul! Clasa era plină, nu se aude niciun îndemn “oprește-te!”.
Directorii de școală să aibă o responsabilitate mult mai mare. Luat imediat la întrebări “ce ai făcut de când ai văzut imaginile?”
Și să schimbăm legea înapoi, să dăm afară elevii care nu vor să facă școală, să revină exmatricularea. Nu putem strica toate merele din cauza unora găunoase. Poate mai sunt, Doamne ajută, și copilași prin țara asta care chiar sunt conștienți că nu doar TIk Tok-ul îți aduce succesul în viață.
Și unde să-i trimitem? Școala profesională atunci când e liceu, să învețe o meserie, avem nevoie de mână de lucru peste tot, dacă atât se poate. Scoala de corecție când sunt cazuri grave sau repetarea anului brusc atunci când discutăm de școala primară sau generală.
Trebuie să se dea semnalul că e “gata, profesorul e un reprezentant al statului român. Nu te pui cu el!” De undeva trebuie început.
Aaah, si uniformă! Gata cu democrația prost înțeleasă. Elevii nu mai trebuie să vină să facă paradă la școală, acolo vine cine vrea să învețe.
Vă pun în link imaginile, dar mai bine nu le priviți, sunt ok cele de pe tv blurate. Eu unul am privit cu greu tristețea din ochii pierduti ai cadrului didactic.
Iertați-ne pe toți, doamna profesoară!

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. „Colegii” de la „RepublicaCTP” s-au trezit și vă dau replica – așa, mai oblic:

  „Dramatica relație pe care Țările Române au avut-o cu educația: jumătate dintre preoți erau analfabeți, boierii își trimiteau copiii în străinătate iar țăranii la muncă. Interviu cu scriitoarea Constanța Vintilă-Ghițulescu”

  https://republica.ro/dramatica-relatie-pe-care-tarile-romane-au-avut-o-cu-educatia-jumatate-dintre-preoti-erau-analfabeti-boierii#comments

  Doamna (altfel nu perfect onestă) dă un șut pe sub masă președintelui breslei sale – domnu’ Aurel – și ideii persistente că boierii au făcut și au dres, că Biserica a făcut și a dres, că țărănimea a făcut și a dres – din dragoste (până i-a nenorocit „comunismul”).

  Apoi, la final, își revine DIN EXCESUL DE SINCERITATE și pune în paranteză „comunismul” (credeți că noi am crescut în mizeria voastră de școală ?! cu toată propaganda regimului unui președinte-țăran, care nu impusese sistemul doar fiindcă așa îi plăcea lui! Vă amintesc că, în jurul lui 1950, bunica a fost unul din oamenii cărora i-au cerut autoritățile să își învețe vecinii – cei care nu știau încă – să scrie și să citească! Într-unul din primele 10 orașe ale țării, unul FOARTE cosmopolit!) și emite ipoteza că „ar fi trebuit să prindem aripi după 1990” … doar că, „fatalitate inexplicabilă”, nu s-a întâmplat – DIMPOTRIVĂ! (Dânsa nu vrea să ne spună de ce, doar sugerează discret că n-ar ști …)

  Din fericire, dacă prinde următoarea schimbare de regim, își va vedea disciplina – Istoria – intrând într-o nouă epocă de aur: se vor deschide arhivele și se va răspunde la întrebarea „ce ați știut și când ați știut-o ?”.

  P.S.

  Articolul dvs. nu ne spune dacă filmarea și publicarea „abuzului” este expresia disperării unor copii care cer ajutor, ori … nevoia lor de a valorifica „aroganța” la cote maxime de eficiență.

 2. Pentru mine, un articol slab.

  Priviți (de 33-34 ani tot priviți) cum arată „ora” înainte de declanșarea „abuzului” (golăniei, în limbaj fără perdea). Cum ziceți că a obținut profesoara „gradul I” ? Cu ce fel de elevi, adică ? Cu ce fel de ore ?

  Recunoaște PGA că nu-i caz singular ? Că nu-i recent ? (Doar nu credeți că i-a lovit curajul dintr-odată, nu ?) Înțelegeți de cât timp este astfel viața acelei profesoare ? Înțelegeți că e departe de a fi singura (măcar în calitatea orelor) ?

  S-a ajuns pâna la … înjunghieri și alte „abuzuri”, ca să scrieți despre presupusa școală a Democrației (în loc să scrieți ZILNIC) ?!

  Să se mai dea un „jurnalist liber” la „România Educată”, deși e clar de decenii că nu se face școală în Democrație (decât pe bani grei! – adică numai „cine trebuie”), și după ce Mircea Platon v-a spus că România a semnat că va face „reforma” ?

  Înțelegeți cine sunt KWJ și IAPop, primii doi președinți ai țării ? Vor intra în istorie drept contemporani cu Democrația.

  ȘI NU NE SPUNEȚI ÎN CÂTE ȚĂRI ESTE EXACT LA FEL.

  P.S.

  Să vedem dacă veți ține acel video cap de afiș măcar câte zile ați ținut poza cu autobuzul arhiplin din Bucureștii anilor ’80.

  P.P.S.

  Eu prefer alte glume decât domnul jurnalist liber.

  Un profesor, dacă greșește, șterge tabla, poate roșește, cere scuze audienței (și poate e concediat).

  Un medic, dacă greșește, poate ușor nenoroci un om. Poate și profesorul, dar e mult mai greu – inclusiv de demonstrat. Poate îl înțeleg pe autor, dacă avea în vedere școala Democrației 2.0. Altfel, nu încape comparație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE