marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEIohannis a RESPINS legea privind înființarea Muzeului Golgota Bucovinei. Sorin Lavric: Nici...

Iohannis a RESPINS legea privind înființarea Muzeului Golgota Bucovinei. Sorin Lavric: Nici un prohod nu va fi destul de grăitor spre a da glas tristeții cu care noi, românii, am votat un mare trădător

Președintele Klaus Iohannis a respins, vineri, legea privind înfiinţarea Muzeului Regional „Memorialul Golgota Bucovinei” și a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare.

În justificarea cererii, președintele Iohannis susține că „legea conține o serie de dispoziții inaplicabile și instituie un regim juridic neclar al instituției înființate, al bunurilor care formează obiectul colecțiilor muzeului, respectiv cu privire la competențele autorităților publice și persoanelor de drept privat implicate în procesul de înființare, dar și în gestionarea curentă a activității muzeului”, conform unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Senatorul Sorin Lavric (AUR) a criticat în termeni duri decizia președintelui Iohannis.

„Întrucât suntem în opoziție, proiectele noastre legislative sunt respinse din fașă. Dar a fost unul care a înmuiat până și inima celor de la putere.

E vorba de legea privind Muzeul Golgotei Bucovinei, un edificiu ridicat la Suceava pentru ca cei tineri să afle prin ce cazne au trecut românii din Chișinău, Cernăuți și Herța sub talpa bolșevicilor. Legea a fost votată în majoritate la Camera Deputaților, fiind trimisă spre promulgare teutonului cu bradilalie în pronunție.

Ce credeți că a făcut malacul bradilalic?

A respins legea trimițând-o înapoi în Parlament. Nu-mi închipuiam că un neamț poate fi atât de înverșunat împotriva românilor. Am fost și voi muri un germanofil, dar cu un asemenea specimen gudurându-se servil pe lîngă dușmanii României îmi piere gustul de a mai spune vreun cuvânt de bine despre uriașa cultură germană.

Cât despre Iohannis, nici un prohod nu va fi destul de grăitor spre a da glas tristeții cu care noi, românii, am votat un mare trădător”, a transmis, miercuri, pe Facebook, senatorul Sorin Lavric.

Reamintim că proiectul de lege privind înfiinţarea Muzeului Regional „Memorialul Golgota Bucovinei” a fost inițiat în toamna anului 2022 de senatorul Claudiu Târziu (AUR).

„Tabloul martiriului istoric al Bucovinei din veacurile trecute, care relevă proporții și dimensiuni rar întâlnite în istorie trebuie prezentat distinct. Toate cruzimile săvârșite asupra acestui ținut istoric, asupra populației sale, indiferent de apartenența etnică, trebuie prezentate în geografia distinctă a martiriului acestei zone istorice, de o inegalabilă frumusețe și relevanță pentru istoria României. Și, în fond, este istoria unui miracol care nu a fost prezentată până acum unitar, istorie care a făcut din Bucovina, zonă mult încercată, partea României cu cele mai frumoase mânăstiri, schituri și biserici, monumente de artă religioasă creștină, care au supraviețuit unor timpuri peste măsură de vitrege.

Faptul în sine dă mărturia puterii tămăduitoare a credinței, chiar și în confruntarea dintre om și o istorie vitregă, cea a Golgotei Bucovineri”, se menționează în expunerea de motive privind înfiinţarea Muzeului Regional „Memorialul Golgota Bucovinei”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE