sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEÎncă două școli din regiunea Odesa trec la predarea în limba ROMÂNĂ

Încă două școli din regiunea Odesa trec la predarea în limba ROMÂNĂ

Exemplul liceului din Borisăuca, unitate de învățământ din sudul Basarabiei care a renunțat la așa zisa „limbă moldovenească” și a trecut la predarea în limba română, a fost urmat de alte două școli din regiunea Odesa.

Este vorba despre două școli din Dumitrești, raionul Chilia, și Satu Nou, raionul Belgorod-Dnistrovski, notează Bucpress.

Deja pe website-urile acestor școli a fost actualizată informația despre limba de predare, „limba moldovenească” fiind înlocuită cu limba română în programele de învățământ. Modificarea va fi analizată de consiliul local și introdusă în statutul fiecărei școli. Menționăm că, spre deosebire de liceul din Borisăuca, instituțiile de învățământ din Dumitrești și Satu Nou sunt școli mixte, cu clase ucrainene și românești.

Reamintim că, la îndemnul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, începând cu decembrie 2019, majoritatea școlilor în care mai activează clase cu predare în limba „moldovenească” din sudul Basarabiei, regiunea Odesa, au înaintat Ministerului Educației de la Kiev cereri colective pentru revenirea la programa de învățământ pentru școlile cu predare în limba română, după care studiază școlile similare din comunitățile istorice românești din regiunile Cernăuți și Transcarpatia.

Mai mult, părinții și profesorii din 10 școli din regiunea Odesa au acționat în instanță Ministerul Educației din Ucraina pentru ca acesta să recunoască și să implementeze în școlile „moldovenești” limba română, în conformitate cu decizia Comisiei de la Veneția.

În plus, încă din vara anului trecut, Consiliul Național al Românilor din Ucraina a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE