sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATEGuvernul Ciolacu refuză zboruri umanitare pentru repatrierea ROMÂNILOR, dar asigură transportul și...

Guvernul Ciolacu refuză zboruri umanitare pentru repatrierea ROMÂNILOR, dar asigură transportul și cazarea cetățenilor ucraineni evacuați din Israel

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu anunța răspicat că statul român nu asigură zboruri umanitare pentru românii care fug din calea războiului din Israel, această regulă nemaifiind valabilă și în cazul cetățenilor ucraineni.

Așadar, sâmbătă seara, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „în contextul exacerbării conflictului din Orientul mijlociu dintre Israel și palestinieni, România acționează într-un spirit de solidaritate internațională, oferind astfel sprijin cetățenilor ucraineni nevoiți să fugă din nou din calea războiului”

„La solicitarea Ambasadei Ucrainei în România, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului General pentru Imigrări și al reprezentanței din România a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), asigură preluarea cetățenilor ucraineni evacuați din Israel.

Astfel, cei 220 de cetățeni ucraineni care sunt preluați vor beneficia de asistență medicală asigurată de către personalul specializat din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), urmând ca o parte dintre aceștia să își continue drumul mai departe, iar restul (aproximativ 40-50 persoane) vor fi transportați în spații de cazare temporară, oferindu-li-se un refugiu sigur în aceste momente dificile”, se precizează în comunicatul DSU.

Potrivit sursei citate, în data de 16 octombrie, un alt transport cu cetățeni ucraineni va sosi pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca. Cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, echipele medicale SMURD, vor asigura asistență medicală de specialitate acestora. Totodată, autoritățile române vor pune la dispoziție spații temporare de cazare.

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu declara la un post de televiziune că statul nu este Crucea Roșie ca să asigure curse gratuite.

„Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roșie. În funcție de cei care s-au deplasat și au fost repatriați, în funcție de veniturile lor, statul român, la anumite persoane vulnerabile, în ceea ce privește veniturile, va înapoia banii.

Mai mult, am văzut un preț fix la Tarom de 350 de euro. Le mulțumesc celor de la Tarom pentru decizie, pentru că ei, de fapt, prin acest preț, și-au acoperit doar costurile propriu-zise. Mai mult, ați văzut că foarte multe companii n-au riscat. Tarom a făcut-o. Au fost 10 aeronave de la Tarom, 8 aeronave private care au făcut acest transport, peste 1.709 români care au fost repatriați. Am o singură rugăminte, să înțelegem că în acest moment în Israel este război. Să înțelegem gravitatea situației și că nu putem face pelerinaj în această perioadă, fiindcă există cetățeni români care poate n-au fost suficient de atenți la avertizările statului român și ale MAE și au continuat să meargă în Israel, unde au constatat că de fapt vor trebui să se întoarcă de urgență, pentru că pelerinajul este un pic închis.

Haideți să nu ne mai încercăm unii pe alții. Consider că persoanele vulnerabile…este un cost suplimentar venit la această întoarcere înainte de timpul programat și de biletul pe care îl aveau, nu cred că este o problemă pentru statul român”, declara, miercuri, la Digi 24, premierul Marcel Ciolacu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE