joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEGuvernul a aprobat un proiect de lege pentru susținerea studenților și familiilor....

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru susținerea studenților și familiilor. Aceștia pot lua credite între 10.000 și 15.000 de euro, garantate de stat

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, un proiect prin care studenții pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile și cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat, conform news.ro.

Banii vor putea fi folosiți pentru plata chiriei, finalizarea studiilor, respectiv cheltuieli pentru creșă, grădiniță sau chiar cumpărarea unui autoturism. Gabriela Firea a declarat la finalul ședinței de Guvern că a fost amânată mai mulți ani posibilitatea ca tinerii și studenții să dispună de creditare cu garanția statului.

„Aș vrea să mă refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri să se aplice și în România, dar, din păcate, această decizie s-a amânat ani de-a rândul și anume posibilitatea ca tinerii studenți sau ieșiți din perioada studenției să poată să beneficieze și ei, la fel ca în orice țară europeană sau ca în Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu garanția statului, pentru că în cazul tinerilor, aici este de fapt cea mai mare dificultate, neavând cei mai mulți dintre ei proprietăți sau neavând venituri crescute nu pot să justifice posibilitatea în fața unui agent bancar că poate să restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piața bancară privată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Împreună cu Ministerul de Finanțe și Fondul Român de Garantare și Contragarantare, am venit cu acest proiect tocmai în sprijinul celor care, pentru că nu este o obligativitate, firește, fiind un credit, o posibilitate a studenților, inclusiv a masteranzilor și doctoranzilor, precum și a tinerilor care nu mai sunt în studenție de a contracta aceste credite cu garanția statului.

În cazul studenților este vorba despre 10.000 de euro în lei, firește, la cursul zilei, cu garanția statului de 80 la sută, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri este vorba despre 15.000 de euro, tot în lei, la cursul zilei.

Pentru studenți se pot face plăți vizând publicarea unor lucrări științifice, inclusiv lucrări în urma finalizării studiilor la facultate, la masterat sau la doctorat, plata în avans a chiriei și aici, de asemenea, a fost o solicitare de a-și putea plăti în avans chiria, fie locul la cămin, fie o chirie în sistemul privat, în oricare oraș din țară.

De asemenea, pot fi achitate și alte nevoi personale din partea studenților, masteranzilor și doctoranzilor, iar în cazul celor 15.000 de euro, în lei, firește, la cursul zilei, pentru familii, programul Family Start, aici se pot achita cheltuieli pentru creșă, pentru grădiniță, pentru after school, dacă au copii, pentru eventual achiziționarea unui autoturism cu mai multe locuri, dacă este vorba despre o familie numeroasă, cu șapte opt locuri sau pentru un avans, e adevărat, nu în totalitate suficient pentru contractarea unei locuințe sau alte nevoi personale.

Ne-am dori ca de la începutul sesiunii, de fapt, chiar înainte de începutul sesiunii din toamnă, dacă e vorba și de plata chiriei, aceste credite să poată să fie deja contractate. Fiind câteva luni din acest an ne așteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanți, dar totuși în măsură să ne dea nouă informații relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă și mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor.

Și sunt convinsă că, având susținerea premierului și a domnului ministru de Finanțe, precum și a coaliției, vom reuși să obținem această sumă astfel încât să putem să garantăm tinerilor cât mai multe astfel de credite, care, repet, sunt cu garanția statului prin Fondul Român de Garantare și Contragarantare.

Și pe mine mă bucură faptul că sunt deja câteva bănci comerciale private care și-au arătat interesul în dialogul pe care l-am avut în această perioadă de a acorda credite pentru studenți în cadrul programului anunțat puțin mai devreme și pentru Family Start, Banca Comercială Română, de asemenea, CEC-ul, Banca Transilvania sunt doar câteva dintre bănci care sunt deja prinse în acest program și vor fi printre cele care vor acorda creditele”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Înainte vreme trebuia să înveți ca să faci o facultate în care învățai lucruri pe care Europa le fumase cu treizeci de ani înainte.Acum, nici măcar atât.Bagi banul, iei patalamaua și Dumnezeu cu mila, vezi podul din Neamț.Dacă ieși un doctor bun, pentru că obiectul muncii nu suferă schimbări majore odată la zece ani, îți iei bocceaua și pleci.Dacă nu, vai de pacienții tăi. Am avut două prietene de familie, vechi, care s-au stins, una acasă după un preinfarct tratat cu calmante iar cea de-a doua cu o embolie pulmonară clară, tratată cu indiferență în Spitalul de Urgență unde era internată. Împrumuturile garantate de stat ne vor face mai săraci, nu mai deștepți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE