duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEUn jurnalist grec scrie că evoluția războiului din Ucraina ar putea duce...

Un jurnalist grec scrie că evoluția războiului din Ucraina ar putea duce la reunirea Basarabiei cu România și la un scenariu uluitor: O țară din fosta URSS, aflată în NATO și UE, dar cu o parte din teritoriu aflată sub ocupație rusă

Polonia și România s-ar putea implica în războiul din Ucraina, aceste scenarii nemaifiind ieșite din comun, scrie jurnalistul grec George Kapopoulos pentru publicația elenă Efimerida ton Syntakton.

În analiza sa, Kapopoulos scrie că așa cum nimeni nu credea că se va ajunge la trimiterea de tancuri și avioane de luptă dar totuși s-a petrecut, o implicare în conflict a Poloniei și a României nu mai este în afara probabilității. El a scris și despre „riscul împărțirii Ucrainei”.

„În războiul din Ucraina, nu există răsturnări de situație, ci se înregistrează o dinamică de extindere lentă care se lovește de o rezistență din ce în ce mai mică.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În primăvara anului 2022, Berlinul credea că nu va fi supus presiunilor, deoarece SUA impuseseră restricții pentru livrările de armament în Ucraina, restricții ce excludeau trimiterea de arme ofensive. Aproape un an mai târziu, sunt trimise tancuri de categorie grea și au început discuțiile despre avioane de luptă.

Un scenariu similar se conturează, după câte se pare, și cu privire la implicarea unor forțe terestre NATO, deoarece trecutul istoric zbuciumat al Europei de Est legitimează scenarii de extindere prin implicarea în conflict a Poloniei și României”, a scris ziaristul grec.

Jurnalistul notează că există posibilitatea ca România să fie interesată de Republica Moldova, mai ales în contextul anexării Transnistriei de către ruși. Atunci s-ar naște o situație cu adevărat exploziv: o țară din fosta URSS, aflată în NATO și UE, dar cu o parte din teritoriu aflată sub ocupație rusă.

George Kapopoulos notează că, în această situație, nici Viktor Orban nu va sta degeaba față de maghiarii din Transilvania.

„Vestul Ucrainei, a cărei capitală este orașul Lviv, a aparținut Austriei, iar în perioada 1918-1939 Poloniei. Este vorba de regiunea care odată cu Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 a fost anexată la URSS, sub suveranitatea căreia a revenit după încheierea războiului, în 1945.

Dacă există riscul unei împărțiri a Ucrainei, este foarte probabil ca Varșovia să urmărească o prezență a forțelor sale în vestul Ucrainei, ca o garanție pentru viitoare aranjamente.

Mai periculos este cazul României, după cum reiese, de altfel, și din declarațiile recente ale lui Lavrov cu privire la riscul unui efect de domino având ca punct de pornire Moldova.

Moldova, cunoscută și sub numele de Basarabia, a fost cucerită de Rusia la începutul secolului al XIX-lea, fiind desprinsă definitiv de sub stăpânirea Imperiului Otoman. Regiunea avea o populație pur românească, iar în 1918, împreună cu zona de coastă din sud care acum face parte din Ucraina, a fost alipită României Mari care s-a format în 1918, după încheierea războiului.

În iunie 1940, în baza unui acord tacit și informal între Moscova şi Berlin, Moldova a fost anexată la URSS, sub stăpânirea căreia a revenit după încheierea războiului, în 1945.

Între Moldova și Ucraina se interpune de facto autoproclamata în 1990 Transnistrie, locuită de ruși. Dacă Transnistria se va uni teritorial cu regiunile ocupate de forțele ruse, atunci nu există nicio îndoială că va fi anexată Rusiei, alimentând în Moldova o dinamică în favoarea unirii cu patria-mamă România. De remarcat că un număr mare din populația Moldovei, inclusiv președintele țării, deține pașaport românesc.

Astfel, Moldova, țară a fostei URSS, s-ar afla în cadrul NATO și al Uniunii Europene, cu o Transnistrie care să constituie parte a statului român, dar aflată sub ocupație rusă!

Dacă cele de mai sus par a fi exerciții pe hârtie sau, chiar mai rău, jocuri de strategie, același lucru a fost valabil și în urmă cu un an pentru scenariile care prevedeau consolidarea Ucrainei cu tancuri grele și avioane de luptă.

România, fosta Iugoslavie, Ungaria

Dacă Polonia și Ucraina de Vest par departe, România și Moldova sunt în Balcani, iar focare ale revizionismului și iredentismului există nu numai în fosta Iugoslavie, ci și în România, unde există o puternică minoritate maghiară din punct de vedere numeric și compactă din punct de vedere geografic în regiunea Transilvaniei.

Crede cineva în mod serios că Orban va rata ocazia de a arăta aceeași sensibilitate față de maghiarii din România pe care o arată deja Bucureștiul pentru al doilea stat românesc, adică Moldova?

Într-un reportaj realizat de BBC în vestul Ucrainei, un pensionar spunea că s-a născut în Austria, a făcut școala în Cehoslovacia, a făcut universitatea în Ungaria și a lucrat în URSS. Ați umblat mult, a fost remarca jurnalistului, la care răspunsul primit a fost: „Nu am plecat niciodată din orașul în care m-am născut”!”, a scris grecul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Cum de v-ati gandit sa preluati ce zice neicanimeni Ka poulos asta pentru o publicatie necunoscuta din tara grecilor. Chiar trebuie sa preluati orice informatie din orice sursa de 2 lei! Scuze pentru intrebarea directa care o pun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE