Premierul Florin Cîțu, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței, a declarat că prețurile la energie nu vor fi plafonate de Guvern, conform Profit.ro.
Discuția este în contextul în care prețurile la gaze și electricitate au crescut foarte mult, fiind sesizate situații în care companii din energie încearcă acum să majoreze facturile gospodăriilor deși au încheiat deja cu acestea contracte pe termen și preț fixe.
„Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile, asta ca să fie foarte clar. Ne confruntăm cu o creștere a prețurilor peste tot în Uniunea Europeană. Am înțeles că problema noastră este că trebuie să și importăm energie și nu producem exact cât avem nevoie.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
M-am tot gândit și eu sunt gata să îmi asum acest obiectiv că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă. Creșterea consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în Uniunea Europeană.
Am văzut, de exemplu, că în Spania s-au triplat prețurile, dar noi avem resursele pentru a face această independență energetică a României. Și atunci trebuie să creștem capacitatea de producție, avem câteva programe la care lucrăm deja.
Dar trebuie să rezolvăm o problemă pe termen scurt, acum, pentru iarnă, și de aceea ne-am întâlnit azi aici, pentru a definitiva soluțiile pe care deja le-am anunțat în spațiul public. În primul rând, și trebuie să vedem detaliile, soluția de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă, trebuie să-i găsim forma finală cât mai repede.
Trebuie să le explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie și iarăși, un paradox, suntem în România, unde producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Deci companii de stat, oameni numiți în funcții politic și totuși oamenii trebuie să înțeleagă că prețurile la factură au crescut, deci trebuie să le explicăm oamenilor de ce a crescut.
Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Am spus la începutul anului că reforma companiilor de stat a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Eu când am vorbit de reforma companiilor de stat, am fost foarte clar, ineficiențele nu trebuie transferate asupra consumatorului.
Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii – și de aceea am chemat și ANPC-ul aici – se datorează transferului unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final.
Dacă așa ceva se întâmplă și vom găsi așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca nici o companie să profite de această situație conjuncturală pentru a-și umfla profiturile.
În același timp, avem legea consumatorului vulnerabil. Aici, iarăși, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Este o lege din 2012, care a tot fost împinsă și niciun guvern, până la acest guvern, nu a avut curajul să își asume această lege. În primăvară am adoptat acest proiect de lege și ea stă în Parlament din primăvară.
Toată vara am discutat despre creșterea prețurile la energie și nici un lider de cameră parlamentară nu a venit să spună că face sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege. Tot eu a trebuit să vin să spun să adoptăm legea mai devreme.”, a declarat prim-ministrul României, Florin Cîțu.
Rata inflației s-a mărit cu 5% față de anul precedent, iar prețurile la energie au crescut cu 24,6%.