joi, martie 27, 2025
ACTUALITATEExpoziția „Ecouri Bizantine”, vernisată la Pitești. Pr. Cristian Dragomirescu, printre autori

Expoziția „Ecouri Bizantine”, vernisată la Pitești. Pr. Cristian Dragomirescu, printre autori

La Galeria de artă „Metopa” din Pitești a avut loc joi, 20 februarie, ora 17, vernisajul expoziției de pictură religioasă contemporană „Ecouri Bizantine”.

În cadrul acestei expoziții sunt expuse lucrările artiștilor: Olteanu Ștefan Cătălin, Rădulescu Alexandru și Pr. Dragomirescu Cristian.

Acești trei artiști, pornind prin lucrările părintelui Dragomirescu, de la zugrăvirea icoanei după învățătura Erminiei și a tradițiilor bizantine, vedem apoi un demers interesant prin ceilalți doi expozanți, care au explorat teme spirituale și religioase printr-o abordare contemporană.

Expoziția a atras un public numeros, dornic să descopere aceste opere unice și să se bucure de o seară dedicată artei și culturii. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Maestrul Daniel Preduț, președintele UAP Pitești, urmat apoi de părintele Arhimandrit Caliopie, starețul Mănăstirii Curtea de Argeș, care a adresat un cuvânt de binecuvântare și apreciere, exprimându-și bucuria de a fi prezent la un astfel de eveniment, apreciind „talantul pe care Dumnezeu l-a dat semenilor noștri și care lucrează fără a se lenevi așa cum ne îndeamnă Sfânta Evanghelie: să lucrăm în fiecare zi în functie de darul pe care ni l-a dat Dumnezeu”.

Lavinia Vieru, artist vizual şi profesor de istoria artei a descris foarte bine, din perspectiva criticii de artă, punctând că toată această expoziţie ne aduce aminte de creatorul nostru şi de lumea spirituală.

„Sunt nişte lucrări care ne aduc aminte de creatorul nostru, de creaţie, de lumea spirituală şi bineînţeles religioasă, la care ne raportăm cu toţii”.

Alexandru Rădulescu a vorbit despre această expoziţie, punctând importanţa icoanei bizantine în întregul ansamblu a tot ceea ce înseamnă lucrurile bizantine.

„Am pornit de la cel mai concret lucru bizantin şi anume icoana bizantină, unde canoanele sunt respectate cu stricteţe şi am mers puţin mai departe în compoziţii religioase, mai multe tehnici”, a declarat profesorul Alexandru Rădulescu, artist vizual.

Despre această expoziţie şi despre importanţa acesteia ne-a vorbit şi profesorul Ştefan Olteanu: „Am încercat o readucere a artei la spiritual pentru că arta a început în spiritual. Marii maeştri l-au pictat tot pe Dumnezeu şi atunci întotdeauna arta este o întoarcere la creator, la cel care ne-a pus darul acesta”

Preotul şi artistul Cristian Dragomirescu a făcut o analogie între ceea ce înseamnă timpul petrecut în Sfânta Liturghie, atunci când este propovăduit cuvântul lui Dumnezeu şi tot ceea ce simte un artist când dă viaţă unei lucrări excepţionale.

„Ca preot şi ca pictor pot să fac această analogie că gestul artistic, această simţire, este atemporală şi aspaţială exact ca parcurgerea spirituală a timpului liturgic, atunci când oficiem Sfânta Liturghie. Efectiv, nu mai ştii nimic de tine, este ca o anticameră a Raiului, aşa este şi atunci când pictezi, uiţi de foame, uiţi când trece timpul, acum este zi, acum este noapte şi te întrebi la un moment dat unde a fugit timpul. Dar acel timp îl regăseşti în ceea ce ai pictat”, a subliniat preotul Cristian Dragomirescu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE