Un proiect de lege privind combaterea incitării la ură stârnește discuții în Irlanda, după ce s-a descoperit că în text există niște prevederi care pot duce la abuzuri. Oponenții o numesc „cea mai radicală lege privind discursul incitator la ură” de până acum, iar în rândul acestora se numără și patronul Twitter, Elon Musk.
Conform proiectului de lege, o persoană comite o infracțiune, dacă „compune sau deține material care este probabil să incite la violență sau ură împotriva unei persoane sau grup de persoane pe baza caracteristicilor protejate sau a oricărei din aceste în vederea comunicării publice sau a unei părți a publicului, fie de către el însuși sau o altă persoană”.
Cu alte cuvinte, cine creează conținut de orice fel, care poate fi considerat incitator la ură sau violență, riscă să fie sancționat. Dar și doar deținerea unui astfel de material poate duce la pedepse din partea statului irlandez.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Mai rău, însă, este că în conformitate cu o altă prevedere a legii, autoritățile pleacă de la premiza de vinovăție a acuzatului, care trebuie să-și demonstreze nevinovăția. Și nu invers, așa cum ne-am obișnuit.
Ireland is about to pass one of the most radical hate speech bills yet. Merely possessing “hateful” material on your devices is enough to face prison time.
Not only that, but the burden of proof is shifted to the accused, who is expected to prove they didn’t intend to use the… https://t.co/DA41PEfvbt pic.twitter.com/UGKWzz66kM
— Keith Woods (@KeithWoodsYT) April 28, 2023
Proiectul de lege este susținut de către Ministrul Justiției din această țară, Simon Harris și urmează să intre în dezbaterea parlamentară. Draftul, care nu a intrat încă în procedura parlamentară, este apărat de o parte a presei. Publicația „The Independent Ireland” susține că legea dă dreptul persoanelor să se apere, afirmând că pot face orice comentarii, dacă aveau motive întemeiate că nu vor ajunge în spațiul public.
Printre „caracteristicile protejate” de noua lege se vor avea și două noțiuni foarte laxe: „identitatea de gen” și „expresia de gen”. Având în vedere puterea lobby-ului LGBT, o persoană se poate trezi reclamată pentru „discurs la urii” pe motiv că nu recunoaște decât genul biologic, respectiv feminin și masculin.
Conform susținătorilor legii, acest act normativ ar fi necesar pentru a înlocui o lege asemănătoare, dar depășită, aflată în vigoare din 1989 și care nu ar acoperi situațiile generate de apariția internetului.
Legea are oponenți de marcă. Patronul Twitter, Elon Musk, a scris că proiectul reprezintă „un atac masiv asupra libertății de exprimare”. Donald Trump Jr, fiul cel mare al fostului președinte Donald Trump, a numit legea drept „dementă”.