ACTUALITATEEXCLUSIVITATE | Prof. Ioan-Aurel Pop, despre Eugen Simion: Prinos de recunoștință

EXCLUSIVITATE | Prof. Ioan-Aurel Pop, despre Eugen Simion: Prinos de recunoștință

Președintele Academiei Române, Prof. Ioan-Aurel Pop, ne-a făcut onoarea de a ne trimite, în exclusivitate, un text pe marginea decesului academicianului Eugen Simion.

Prinos de recunoștință

Profesorul și academicianul Eugen Simion – despre care va trebui să ne obișnuim să vorbim de-acum la timpul trecut – a fost fără îndoială unul dintre cei mai de seamă președinți ai Academiei Române din toată istoria de peste un secol și jumătate a venerabilei instituții. Între 1998 și 2006, când Eugen Simion a deținut două mandate de președinte, Academia a câștigat și recâștigat prestigiu, onoare și demnitate, ajungând una dintre cele mai de încredere entități în ochii românilor. Președintele de care ne despărțim acum a inițiat, continuat și a finalizat proiecte de însemnătate națională cum sunt publicarea integrală a manuscriselor eminesciene, tratatul de istoria românilor, dicționarul tezaur al limbii române, atlasul lingvistic român, dicționare și enciclopedii ale literaturii române și multe altele.

Ca președinte al Fundației Naționale pentru Literatură și Artă (FNSA), creată în ianuarie 1998, Domnia Sa a proiectat și desfășurat cea mai amplă serie de editare a clasicilor literaturii române, anume colecția „Opere fundamentale” – un fel de „Pléiade” românească – ajungând să numere astăzi mai mult de 300 de volume. Păstrând proporțiile de vizibilitate internațională și de valoare între literaturile franceză și română, suntem în măsură să notăm că, mulțumită eforturilor academicianului Eugen Simion, suntem între puținele culturi din lume care dispun de o astfel de colecție.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Tot Domnia Sa a inițiat și organizat cunoscutul colocviu internațional „Penser l’Eutope”, cu participarea unor intelectuali de prim rang din Franța, Belgia, Marea Britanie, Austria, Spania, Italia, Serbia, Grecia, Egipt și altele. Fiecare întâlnire anuală de la început de octombrie devenise câte o sărbătoare a spiritului și un prilej unic de cunoaștere a României culturale.

Academicianul Eugen Simion a fost o adevărată instituție și ne-a lăsat moștenire nu doar lucrări literare de valoare extraordinară, și și mai multe instituții.

Suntem profund întristați și aducem cele mai sincere condoleanțe îndureratei familii. La fel de îndurerată este și marea familie a președintelui nostru – Academia Română – care îi aduce astăzi respectuosul său omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sit tibi terra levis!

19-20 octombrie 2022

Ioan-Aurel Pop

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

 • Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!
  Sunt încă sub influența vizionării filmului „Gata Oricând! Eroii de la Podul Jiului”, deși au trecut aproape 24 ore de când am plecat de la cinema. Este un film despre… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. noi
  shoimii si pionierii aducem
  prinos de recunoștință Partidului…..

  (” cu neabatuta incredere…..”,
  ” cu neostoita mandrie”-asta e mai greu:cica “endless love for da Party”,asa s-ar traduce,
  stim repertoriu)

 2. -ajungea o tzuikah batrana.
  (tuica cica topeste titaniu
  cf. unui site azi disparut,
  Uncyclopedia: The fair and balanced, highly accurate, content-free encyclopedia that anyone can edit. Accept no substitute!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate