ACTUALITATEElveția: Un tribunal a suspendat interdicția slujbelor religioase publice în Geneva

Elveția: Un tribunal a suspendat interdicția slujbelor religioase publice în Geneva

Un tribunal elvețian a suspendat joi o interdicție de participa la slujbe publice în cantonul elvețian Geneva, măsură considerată una dintre cele mai ample restricții aplicate asupra adunărilor religioase publice din Europa, scrie Catholic News Agency.

Camera Constituțională din Cantonul Geneva a emis ordinul pe 3 decembrie după ce cetățenii în cauză au introdus o contestație legală la interdicția introdusă pe 1 noiembrie de către autoritățile locale, care ar fi avut ca scop prevenirea răspândirea coronavirusului.

Serviciile religioase publice pot să fie reluate acum la Geneva, oraș cunoscut drept „capitala mondială a drepturilor omului” și în zonele adiacente, până când Curtea va oferi un verdict final asupra interdicției.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Instanța a indicat că contestația legală are șanse mari de a reuși. De asemenea, a menționat că autoritățile nu au reușit să demonstreze că lăcașurile de cult erau responsabile pentru focarele de COVID-19 din canton.

Steve Alder, avocatul care a depus dosarul, a declarat că decretul de la Geneva este una dintre cele mai largi interdicții asupra adunărilor religioase publice din Europa. El a susținut că ordinul este discriminatoriu, deoarece orașul a permis să aibă loc alte adunări publice.

El a spus: „Aplicarea acestei interdicții este o încălcare a dreptului la libertatea religioasă, astfel cum este protejat în Constituția Elvețiană și prin standardele internaționale ale drepturilor omului. Acesta vizează în mod disproporționat activitățile grupurilor religioase față de activitățile comerciale. ”

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Având în vedere că mai multe grupuri religioase din Geneva își exprimă îngrijorarea cu privire la disproporționalitatea interdicției, sperăm că autoritățile vor ajunge în cele din urmă la o soluție care să protejeze dreptul tuturor de a-și practica religia în conformitate cu dreptul internațional. Suspendarea interdicției este un pas binevenit în această direcție.”, a declarat el.

Măsurile de la 1 noiembrie au interzis toate serviciile religioase publice, cu excepția înmormântărilor și nunților cu un număr strict limitat de participanți. Bisericilor li sa permis să rămână deschise pentru rugăciunea privată.

Liderii religioși locali au emis o declarație comună pe 27 noiembrie exprimând „profund regret” că autoritățile locale nu au reușit să relaxeze măsurile care guvernează închinarea publică.

După suspendarea ordinului, joi, Biserica Catolică din Geneva a declarat că slujbele publice vor fi permise în limita a 50 de persoane și vor respecta măsurile de prevenire a transmiterii COVID-19, cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștilor.

Jennifer Lea, consilier juridic al grupului pentru drepturile omului ADF International, care a susținut contestația juridică, a descris suspendarea drept „un pas semnificativ în direcția cea bună”.

„Libertatea religioasă este un drept fundamental al omului, iar guvernele care încearcă să o restricționeze poartă sarcina de a demonstra că restricția este cu adevărat necesară și că o abordare mai puțin restrictivă nu ar funcționa”, a spus ea, potrivit sursei citate.

„Favorizarea unităților comerciale în locul serviciilor religioase este nu numai discriminatorie, ci ignoră protecția robustă care există în dreptul național și internațional pentru libertatea religioasă”, a adăugat ea.

Cantonul Geneva este unul dintre cele 26 de cantoane sau diviziuni administrative, care compun Confederația Elvețiană și are o populație de aproape jumătate de milion de oameni. Regiunea de limbă franceză, situată în sud-vestul Elveției, a fost centrul reformei calviniste.

Organizații internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială a Comerțului își au sediul în orașul Geneva. Organizația Națiunilor Unite are unul dintre cele patru birouri majore din oraș, care are o populație de aproape 200.000 de locuitori.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...