luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEEduard Novak: Proiectul „Liga de Aur” ar putea aduce României între 8...

Eduard Novak: Proiectul „Liga de Aur” ar putea aduce României între 8 și 10 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Fotbalul nu este inclus în proiect

Eduard Novak, cel ce a fost ministrul Sportului până acum și care este candidat propus pentru aceeași funcție din nou, primind aviz favorabil din partea Comisiilor reunite ale Parlamentului, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat Agerpres, că în noul mandat își dorește implementarea unui proiect denumit „Liga de Aur” care ar putea aduce României între 8 și 10 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Acesta a explicat că „Liga” va fi bugetată separat, în cadrul proiectului urmând să se regăsească 11 discipline care au „cele mai mari șanse” de a obține rezultate importante la Jocurile Olimpice. Sportivii de la aceste discipline vor intra într-o „pregătire centralizată” având la dispoziție „cei mai buni specialiști” în domeniu. Iată interviul:

Agerpres: Domnule ministru, în octombrie Guvernul Cîțu era demis, vă așteptați să mai primiți un mandat la conducerea sportului?

Eduard Novak: A fost o perioadă destul de dificilă pentru mine. Eu nu vin din politică și nu cunoșteam această situație… mă refer la situația în care ți se decide soarta peste capul tău. Dar mă bucur că până la urmă a ieșit așa, să primesc un nou mandat și mă bucur nu atât pentru mine, cât mă bucur pentru viitorul sportului.

Pentru că dacă nu reușim să reformăm acum sportul românesc, atunci cu siguranță mai târziu va fi mult mai greu. Acum avem încă o șansă, putem să continuăm proiectele începute, adică Strategia Națională pentru Sport, o nouă Lege a Sportului, un nou sistem de specializarea a antrenorilor și așa mai departe… Sunt niște proiecte mari, dar cred că vom avea suport politic pentru a trece aceste legi.

Agerpres: Ministerul a rămas exclusiv al Sportului după ce portofoliul de tineret a trecut la un alt minister, este mai bine că s-a întâmplat așa?

Eduard Novak: Cred că este mult mai bine acum, pentru că nici denumirea nu era corectă: Ministerul Tineretului și Sportului. În condițiile în care bugetarea și activitatea a fost inversă și s-au creat foarte multe confuzii, foarte multe frustrări din partea Tineretului, ca să spun așa. Așa că eu cred că acum Tineretul își va găsi locul alături de Ministerul Familiei, iar noi putem să ne vedem de reformarea sportului, a sportului de performanță, a sportului de masă și a sportului în școli.

Agerpres: Care sunt informațiile pe care le aveți privind bugetul Ministerului Sportului pe anul 2022?

Eduard Novak: Nu va fi o sumă mare, dar avem aceste proiecte pe care vrem să le negociem politic. Mă refer la proiectul „Liga de Aur”, prin care cele mai importante sporturi să intre într-o pregătire centralizată bugetată, având la dispoziție cei mai buni specialiști. Așa că îmi doresc ca acest buget să fie acceptat.

De asemenea, din 2022 îmi doresc ca Federația Română de Fotbal să fie introdusă în sistemul nostru de finanțare. Pentru că dorim neapărat să finanțăm academiile de fotbal, deoarece fotbalul deține 50% din sportivii legitimați ai României.

Agerpres: Să ne așteptăm la o scădere a bugetului ministerului ținând cont că portofoliul de tineret a fost trecut la Ministerul Familiei?

Eduard Novak: Anul acesta, din păcate, din cauza pandemiei, am primit cu 2,5% mai puțin decât în anul precedent. Dar am reușit cumva să compensăm și acum, la sfârșit, putem spune chiar că avem cu 50 de milioane de lei mai mult decât în 2020, ceea ce este o majorare importantă.

Și aici este inclusă și dublarea premiilor sportivilor [medaliații la Jocurile Olimpice de la Tokyo]. Pentru anul 2022 îmi doresc un buget și mai mare decât cel prezent, deoarece avem niște proiecte clare, care au sustenabilitate și suntem siguri că vor aduce și rezultate.

Agerpres: Pentru această Ligă de Aur există un obiectiv în viitorul apropiat?

Eduard Novak: Proiectul Liga de Aur, dacă va fi finanțat așa cum ne dorim noi, atunci cu siguranță în 2024 ar putea aduce 8-9-10 medalii la Jocurile Olimpice. În Liga de Aur vor fi incluse 11 sporturi, cele care au cele mai mari șanse de a câștiga medalii și aici mă refer la gimnastică, scrimă, înot, canotaj, box, lupte, haltere și așa mai departe.

Agerpres: Halterele se vor afla în proiectul Liga de Aur, ținând cont de problemele cu dopingul din ultima perioadă?

Eduard Novak: Da. E adevărat că au avut probleme din acest punct de vedere, dar eu cred că de anul viitor Federația Română de Haltere va fi din nou competitivă și poate obține rezultate. Halterele au problemele lor, dar nu țin neapărat de noi… Este treaba ANAD-ului să își organizeze mai bine treaba de control antidoping. Desigur că noi susținem și luptăm pentru un sport curat, iar cine nu respectă aceste măsuri să își asume răspunderea.

Agerpres: Fotbalul se va afla în Liga de Aur?

Eduard Novak: Nu, nu se va afla, dar dorim să intre în sistem și să îl finanțăm special pentru programele foarte bune la nivel de academii de copii și juniori. Eu cred că academiile, precum cea domnului Hagi sau cea de la Miercurea Ciuc, produc rezultate și dezvoltarea lor este singura șansă pentru a avea performanțe în fotbal în viitor. Cei de la FRF au venit cu această cerință de a primi finanțare, avem o colaborare foarte bună și cred că dacă reușim acest parteneriat va fi bine pentru toată lumea.

Agerpres: Când va fi gata Strategia Națională pentru Sport și când va fi implementată?

Eduard Novak: În luna martie strategia va fi elaborată, pentru că în ianuarie vom începe să scriem noua Lege a Sportului. Pentru că ne dorim neapărat o nouă Lege a Sportului.

Agerpres: Există de câteva zile informații privind propunerea de revenire a spectatorilor pe stadioane, de când va fi permis accesul acestora pe arene?

Eduard Novak: Ședința de Guvern în care trebuiau să se adopte noile propuneri a fost anulată. Trebuia să aibă loc ieri [marți], dar acum relaxarea aceasta privind accesul spectatorilor va intra în proxima ședință… probabil cu noul Guvern, aceasta ar putea avea loc vineri.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE