duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEE-Factura se schimbă DIN NOU de la 1 iulie. Contabilii critică dur...

E-Factura se schimbă DIN NOU de la 1 iulie. Contabilii critică dur noile măsuri: Este un mare circ fiscal românesc

Începând cu 1 iulie, singurul document oficial care poate fi înregistrat în contabilitate este factura transmisă în Spaţiul Privat Virtual, în format XML, companiile si PFA_urile având la dispoziție 6 luni pentru a implementa e-Factura, transmite Televiziunea Română.

De altfel, amenzile pentru neemiterea facturii electronice au intrat în vigoare de la 1 iunie și reprezintă 15% din valoarea facturii, fiind vizat nu numai cel care nu emite, ci și cel care nu o primește. Până la acest moment, cea mai mare amendă, pentru marii contribuabili a fost în valoare de 10.000 de lei.

Tot de la 1 iulie, se schimbă și termenul de transmitere a facturilor: de la 5 zile lucrătoare la 5 zile calendaristice de la data emiterii, Executivul adoptând, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care este extinsă utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între companii şi consumatorii finali.

Actul normativ extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali, în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România solicită abrogarea ordonanțelor de urgență publicate în 21 iunie, în Monitorul Oficial. În mesajul postat, asociația critică dur măsurile recente, descriindu-le drept un „mare circ fiscal românesc”.

Conform organizației, funcționarii de stat par să joace un joc de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor, transferându-le contribuabililor. În acest context, mediul de afaceri este tratat că principal suspect într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști”.

Asociația subliniază că adevărații evazioniști nu sunt identificați, iar în loc de măsuri precise, se impun reguli mai aspre tuturor contribuabililor. Acest lucru, spun ei, asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația.

De asemenea, organizația critică starea sistemului informatic al ANAF, care, deși abia funcționează, este considerat suficient pentru implementarea unor reguli stricte, „sculptate” în „piatra digitală a ministerului”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE