marți, iulie 23, 2024
ACTUALITATEDeputatul George Badiu (AUR) spune că USR încearcă să ducă în derizoriu...

Deputatul George Badiu (AUR) spune că USR încearcă să ducă în derizoriu combaterea prostituției. Legea e susținută și de ministrul Burduja

Deputatul George Badiu (AUR) afirmă că un proiect de lege propus și promovat de USR ar face imposibil pentru oamenii legii să mai instrumenteze dosare penale pentru prostituție, informează un comunicat de presă.

Oficial, proiectul reglementează statutul victimelor traficului de persoane, dar, spune Badiu, „diavolul se ascunde în detalii”.

„Acest proiect PLx 602/2022 promovat de USR va implica în mod real imposibilitatea ca prostituatele și cerșetorii să mai fie amendați de organele de ordine și nu doar cei care practică prostituția și cerșetoria, ca victime ale traficului de persoane, ci inclusiv și cei care îndeamnă sau determină alte persoane la practicarea cerșetoriei sau prostituției.

Deci, despre ce vorbim aici? De victime sau de adevărați complici ai proxeneților sau chiar proxeneți? Una e să fii victimă a traficului de persoane și alta este să îndemni sau să determini o persoană să practice prostituția.

Asta este diferența, le-am explicat colegilor din Comisia Juridică, însă aceștia au judecat lucrurile superficial și au votat un proiect de lege care efectiv va lega de mâini și picioare organele de ordine când va veni vorba de aplicarea legii 61/1991. Practic, nu vei mai putea să faci nici dosare penale pentru prostituție, pentru că în Codul penal spune că trebuie să dovedești faptul că acea prostituată a practicat cea mai veche meserie din lume pentru a obține principalele venituri de existență. În practică presupune existența mai multor contravenții, a mai multor amenzi, ceea ce nu va mai exista de acum înainte. De ce? Pentru că, în momentul în care Poliția sau Jandarmeria vor dori să sancționeze contravențional o prostituată sau un cerșetor, acea persoană va spune: eu sunt o victimă, am fost obligat. Bun, cine va putea demonstra, cine va face anchetă și va demonstra faptul că a fost obligată persoana respectivă să practice prostituția sau nu?

Neexistând o anchetă finalizată nu vei putea, ca polițist sau jandarm, să aplici nicio sancțiune contravențională. Iată de ce, nemaiexistând contravenții, nu vor mai exista nici dosare penale pentru prostituție.

Practic, printr-o mică șmecherie legislativă, USR reușește să ducă în derizoriu o parte importantă a legii 61/1991 și o infracțiune din Codul Penal”, a explicat deputatul George Badiu.

„Nu trebuie să uităm faptul că, săptămâna trecută, același USR, care propagă tot felul de lozinci găunoase, a votat împotriva unui proiect de lege care prevedea mărirea pedepselor pentru traficul de droguri. Și atunci ne întrebăm ce scopuri ascunse are acest partid sponsorizat de anumite forțe din afară țării?”, s-a întrebat Badiu.

PLx 602/2022 are ca obiectiv modificarea și completarea Legii nr.678/2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, precum și OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Practic, puncul la care face referire deputatul AUR este articolul 1, care ar modifica articolul 20 alineatul 2 al legii 678/2001, astfel: „Persoana supusă traficului de persoane care a săvârșit una dintre contravențiile prevăzute la art.2 pct.3 și pct.6 din Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordini și liniștii publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se sancționează”.

Legea este propusă de 39 de deputați și senatori USR și doi deputați PNL: Mara Daniela Calista și actualul ministru Sebastian Burduja.

Proiectul a fost adoptat de Senat. Forma se găsește aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. o lege normala daca stai sa te gandesti ca masinutele vopsite in reclama la videochat erau parcate si in piata victoriei. Curvasaria e sport national.
    Astea sunt cauzele stiintifice pentru care vine si cutremurul si razboiul si celelalte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE