joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEDe la „societatea deschisă” a lui Soroș, la apelul către „patriotism și...

De la „societatea deschisă” a lui Soroș, la apelul către „patriotism și tradiții”. Cum s-a schimbat discursul șefului SRI în ultimii cinci ani

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a ținut un discurs în fața studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, în care a vorbit despre folosirea cu „naturalețe” a termenilor precum „patriotism” sau „naționalism”.

Discursul șefului SRI a venit ca un șoc asupra opiniei publice, dat fiind că marchează o schimbare radicală în optica acestuia.

Acum cinci ani, același director al SRI vorbea, tot în fața unor studenți, despre „securitatea globală”. La Universitatea de Vest din Timișoara, Eduard Hellvig le explica studenților despre valorile „societății deschise aşa cum sunt ele descrise de Karl Popper şi Hannah Arendt”.

Pentru cine nu știe (încă), Karl Popper este ideologul care alimentează imperiul „Societății Deschise” (Open Society) al magnatului George Soroș.

De altfel, ocazia cu care vorbea Hellvig era inaugurarea masterului de „Studii de Securitate Globală” în programa de învățământ a Universității. Întregul său discurs era centrat pe apărarea valorilor europene și a protejării împotriva „propagandei anti-occidentale”, inclusiv  „prin campanii de diseminare cu bună-ştiinţă de date false, trunchiate”.

Acest gen de discurs este tipic promotorilor globalismului, inclusiv la nivel european. Aceștia s-au apărat, mereu, împotriva curentului național acuzându-i pe cei din urmă că desfășoară „campanii de știri false”, iar Eduard Hellvig relua, atunci, fix această teză.

N-au trecut decât cinci ani și șeful SRI a schimbat radical, discursul. Acum, Eduard Hellvig pune pe același plan valorile identitare cu „apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale”.

El a făcut apel, exact ca și naționaliștii atât de acuzați în ultimii ani, la strămoși și la sacrificiile făcute de aceștia pentru ca România să existe.

„Trăim într-o comunitate care și-a câștigat prin sacrificii extreme, timp de sute de ani, dreptul de a avea o țară proprie, o limbă, o graniță, un steag”, a spus Hellvig.

Acesta și-a exprimat părerea că „un naționalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit și recultivat și de cei care au gândire democratică și echilibrată în statele occidentale, inclusiv in România viitorului”.

Semnificația discursului lui Hellvig este cu atât mai mare cu cât s-a petrecut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, una dintre cele mai progresiste instituții de învățământ din România.

Europarlamentarul Hellvig – Naționalismul, un cal troian în Europa

Schimbarea lui Eduard Hellvig este radicală și dacă ținem cont de viziunea pe care acesta o exprima, ca demnitar european, acum opt ani. Într-un editorial din Adevărul, europarlamentarul Eduard Hellvig tuna și fulgera împotriva naționalismului, pe care-l numea „un cal troian în Europa”.

„Întoarcerea la naţionalism ar echivala cu sfârşitul Uniunii Europene, cu tot ce înseamnă aceasta pentru cetăţenii săi – de la abolirea graniţelor şi aspiraţia la o viaţă mai bună, la libertăţile democratice esenţiale, în primul rând cea de exprimare”, scria el atunci.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

8 COMENTARII

 1. lupul isi schimba parul dar naravul ba. Asa cum toti marii comunisti au ajums peste noapte ‘capitalisti’ de succes, acum va fi invers.

 2. Faptele vorbesc nu vorbele…lumea s-a saturat de vorbe…ati vandut tara 30 de ani…nationalism pt. ce? ce sa mai aperi? pana si aerul il platim la multinationale…(taxele pt green deal), petrolul si gazul nostru il luam de la straini, apa la fel, painea, la fel…

 3. De cand e treaba sefului SRI sa tina discursuri ideologice? Eu stiam ca treaba lui e sa apere tara de spioni si teroristi, sa se tina cat mai departe de politica si .. cam atat.
  Si daca el vrea sa dea “indicatii pretioase” noi ce trebuie sa facem, sa scoatem grabiti carnetelele si notam emotionati ideile principale ca in alte vremuri?

 4. Seful sri vine sa dea lectii studentilor. Asta e noua scoala pe care trebuie sa o adopte tinerii. Doar sefii alesi politic pot invata tinerii. Ca sa nu fie razvratiti ci doar aprobatori ai sistemului. Perversiunea lgbtq se manifesta si in invatamant. Inainte veneau la studenti oameni speciali neindoctrinati de sistem. Acum vin inversionisti “pe la spate” lingai care au evoluat avand obedienta ca principala calitate.

  • El nu există, ei nu există. Sunt doar goarnele ălora din spate care trebuie să rămână în umbră, altfel cu voință proprie nici n-ar fi puși unde sunt. Iar ăia din spate fac vântul să bată, normal că știu și care-i direcția și care-i opoziția.

 5. Asta a spus si acum. Majoritatea valorilor globale sunt tot alea cu cele naţionale. Ce e diferit tolerăm la fel cum o face toată omenirea de la inceputuri.
  Demenţii precum iranienii, care işi maltratează poporul in baza legilor religioase or să se ducă in mizeria istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE