sâmbătă, octombrie 5, 2024
ACTUALITATEDe ce Elveția își permite să fie neutră. Având deja serviciul militar...

De ce Elveția își permite să fie neutră. Având deja serviciul militar obligatoriu pentru toți bărbații, Țara cantoanelor vrea să extindă recrutarea și în cazul femeilor

Elveția se gândește să cheme sub armele și femeile, deși este printre puținele țări europene unde serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații.

Chiar și așa, legiuitorii consideră că țara are prea puțini soldați și doresc ca și femeile să fie recrutate în forțele armate, informează Libertatea, citând Agerpres.

Opțiunea se regăseşte într-un raport prezentat de o comisie parlamentară în faţa Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elveţian. Documentul relevă că, deşi pe hârtie armata elveţiană numără circa 100.000 de soldaţi, în realitate sunt doar aproximativ 80.000. Prin urmare, respectiva comisie a propus două alternative: fuzionarea forţelor armate cu serviciile de protecţie civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu şi pentru femei. În prezent, în Elveția, stagiul militar pentru femei este voluntar. Raportul comisiei parlamentare mai sugerează şi invitarea tinerelor femei elveţiene să participe la zilele de informare pe care armata le desfăşoară doar pentru bărbaţi, pentru a le explica și cât de important este să servească în armată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În Elveția, supranumită și „Țara Cantoanelor”, serviciul militar are o durată cuprinsă între patru și șase luni, dar ulterior, rezerviștii trebuie să participe anual la activități de instrucție pentru menținerea nivelului de pregătire.

De ce-și permite Elveția să se apere singură

Elveția a adoptat, din punct de vedere militar, modelul Imperiului Roman: fiecare cetățean de sex masculin este obligat să satisfacă serviciul militar, cam cum era și în România până în anii 90. În Elveția, fiecare recrut este obligat să păstreze acasă arma care i-a fost înmânată la instrucție.

Acest aspect este foarte important, deoarece permite o mobilizare extrem de rapidă a forțelor armate gata de luptă. Spre exemplu, în timpul Primului Război Mondial, Armata elvețiană s-a mobilizat în doar 6 zile, generalul Ulrich Wille având sub comanda sa 220.000 de oameni, gata instruiți și pregătiți de război.

În cazul celui de-al Doilea Război Mondial, lucrurile au mers și mai bine: odată cu invadarea Poloniei de către Germania, Elveția și-a mobilizat toate forțele apte de luptă în doar trei zile.

Elveția are în funcțiune un plan de apărare a țării care – practic – transformă fiecare părticică din teritoriul național într-o armă de luptă, aspect favorizat și de relieful muntos a țării. Pe lângă distrugerea întregii infrastructuri de transport în câteva ore, elvețienii au investit în tunele și structuri în munți care pot găzdui trupe de nivelul unei divizii! Evident, asta transformă Elveția într-o țară în care o eventuală invazie ar fi un coșmar pentru agresor.

În România, serviciul militar obligatoriu pentru cetățeni a fost abolit, iar pentru a putea deține o armă este necesar ca aplicantul să treacă printr-un proces anevoios, pentru ca în final să spere că statul îi va aproba cererea.

Elveția nu este nici membră a NATO și nici a Uniunii Europene.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Ia să-i lase pe mioritci cu arma acasă. Ăia care au fost în armată, normal. Și care nu au fost la diribau, atenție.
    La noi nu va fi așa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE