Profesorul universitar, Dan Dungaciu, cunoscut analist de politică externă și sociolog, a comentat schimbul dur de replici dintre președintele SUA, Donald Trump și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Potrivit domniei sale, Zelenski a greșit în relația cu Donald Trump, crezând că-i are în față pe vechii lideri americani sau pe actualii europeni.
„Tactic, domnul Zelenski a greșit, pentru că a crezut că discută în continuare cu Administrația Biden sau cu liderii europeni. Așa discuta domnul Zelenski cu președintele Biden și cu liderii europeni: le spunea ce au de făcut, ce e bine, ce e rău, unde trebuie să mai apese pe butoane, unde nu.
Chiar dacă americanii nu făceau în timpul Administrației Biden ceea ce le spunea Zelenski, măcar tăceau din gură și dădeau senzația că fac. Domnul Zelenski a păstrat același obicei când a vorbit cu Donald Trump, JD Vance și cu alți oficiali americani. Aici nu merge așa. Deci domnul Zelenski a greșit nu doar strategic, ci și tactic, în această întâlnire, cu partea americană”, a declarat Dungaciu pentru Ziare.com.
Modul în care Zelenski alege să abordeze relația cu Trump nu va aduce rezultate favorabile pentru Ucraina, pe termen lung, este de părere sociologul.
„Din punctul meu de vedere, domnul Zelenski nu a fost un lider înțelept. Domnul Zelenski nu a fost ‘sluga norodului’, ‘servitorul poporului’. A fost, mai degrabă, actorul Zelenski, în fața camerelor de luat vederi.
Nu a fost înțelept și nu e sigur că a făcut un serviciu norodului său, poporului său, nu sunt sigur că și-a făcut chiar și lui un serviciu, deși acum, sigur, îl așază pe piedestal, ‘liderul noii lumi libere’. Acestea sunt victorii de moment, precum șampania care țâșnește din sticlă, dar nu cred că pe termen lung și-a făcut un serviciu. În niciun caz, din punctul meu de vedere, domnul Zelenski nu a făcut un serviciu poporului ucrainean, pentru că nu a oferit alternative.
Problema nu este să ai dreptate la un moment. Problema este să ai un proiect pe care să îl duci la capăt. Ce alternativă are Ucraina fără sprijinul american? Teoretic, partea europeană. Dar partea europeană este îngrozită că se poate îndeplini ceea ce-și dorește: să devină un actor global, deci să se ocupe inclusiv de problema Ucrainei. Din acest punct de vedere, domnul Zelenski a riscat și după părerea mea, a greșit.
S-a comportat necugetat, ca Domnul Goe, care nu are alături de el nici pe Mamaie, nici pe Mamița și pe mătușa, care nu pot să-l protejeze de conductorul cel dur, care l-a întrebat ‘de ce ai tras frâna de mână a trenului?’”, a precizat analistul de politică externă.