Recent, miniștrii europeni, reuniți la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au încheiat un acord menit să impună reguli mai stricte în ceea ce privește dreptul de azil, incluzând și o serie de cote obligatorii de refugiați pentru fiecare stat membru. Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a transmis că Polonia nu va lua parte la această redistribuire planificată a migranților între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit DPA, informează Gazetadecluj.ro.
„Nu vom permite să ne fie impuse niciun fel de cote de migraţie pentru refugiaţii din Africa, din Orientul Mijlociu, pentru arabi, musulmani sau pentru oricine”, a transmis premierul polonez.
„Nu vom accepta să ni se impună idei absurde”, a transmis și ministrul polonez al Afacerilor Europene, Szymon Szynkowski vel Sek. Acesta a ținut să sublinieze faptul că Polonia deja a acceptat din Ucraina 1,6 milioane de refugiaţi de război.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, deDavid Horowitz și Richard Poe,vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Decizia adoptată în cadrul Consiliul JAI a fost de înăsprire a regulilor privind acordarea dreptului de azil în UE, deoarece tot mai mulți politicieni pro-europeni se declară îngrijorați de popularitatea în creștere a acelor partide care sunt împotriva migrației.
Potrivit acordului, procesarea cererilor de azil ale migranților care vin din țări unde nu sunt războaie se va face în centre create la granițele externe ale Uniunii Europene, migranții care nu se califică pentru a primi azil urmând să fie repatriați.
Una dintre prevederile acordului este că statele membre vor fi nevoite să accepte un număr de migranți din statele membre aflate în prima linie (precum Italia), în caz contrar statul care a refuzat va fi nevoit să plătească suma de 20.000 de euro pentru fiecare migrant pe care l-a refuzat. Ministrul polonez de interne, Bartosz Grodecki, a descris această contribuție ca fiind o „amendă”.
Polonia şi Ungaria au votat împotriva acordului, în timp ce Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar acesta a fost adoptat prin majoritate calificată.