luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEComisia Europeană acuză România de rasism și xenofobie și avertizează cu infringement...

Comisia Europeană acuză România de rasism și xenofobie și avertizează cu infringement pentru că nu a transpus legislația UE în aceste domenii

Comisia Europeană (CE) a solicitat, vineri, României și Estoniei să transpună integral legislația UE privind combaterea rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

CE a decis, vineri, să trimită scrisori de punere în întârziere Estoniei și României, întrucât „legislațiile naționale ale acestor țări nu transpun integral și exact normele UE privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal”, se precizează într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial.

Potrivit sursei citate, România nu a definit în mod corect discursurile de incitare la ură, deoarece nu incriminează discursurile de ură care incită la violență.

În plus, România incriminează doar discursurile de ură care incită la ură atunci când acest comportament este îndreptat împotriva unui grup de persoane definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică, dar nu și atunci când este îndreptat împotriva unui membru al unui astfel de grup.

Pe de altă parte, Estonia nu a transpus incriminarea formelor specifice de discursuri de incitare la ură, și anume apologia publică, negarea sau minimizarea vădită a criminalității internaționale și a Holocaustului, atunci când un astfel de comportament este de natură să incite la violență sau la ură.

De asemenea, spune CE, Estonia nu a incriminat în mod corect discursurile de incitare la ură, omițând incriminarea incitării publice la violență sau la ură îndreptate împotriva unor grupuri de persoane și nu a prevăzut sancțiuni adecvate.

În sfârșit, Codul penal din Estonia nu garantează că motivația rasistă și xenofobă a infracțiunilor este considerată circumstanță agravantă, astfel încât aceste infracțiuni să fie urmărite penal în mod eficace și adecvat.

Estonia și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde la întrebările adresate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Comisia continuă să evalueze transpunerea acestei decizii-cadru și în alte state membre și, dacă este necesar, nu va ezita să inițieze alte proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, se prezicează în comunicat.

 

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE