ACTUALITATEClaudiu Târziu (AUR): Vom informa toate instituțiile Uniunii Europene de abuzurile practicate...

Claudiu Târziu (AUR): Vom informa toate instituțiile Uniunii Europene de abuzurile practicate în Serbia împotriva liderilor comunității românilor

Dușan Pârvulovici, unul dintre liderii românilor din Valea Timocului, director fondator al Agenției Timoc-Press și președinte al Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, militant activ pentru drepturile cultural-spirituale și identitare ale românilor din Serbia de Răsărit, urmează să fie închis de autoritățile sârbe.

Senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a declarat, printr-un comunicat de presă trimis redacției R3media, că protestează împotriva „prigonirii” acestuia de către sârbi și cere autorităților române să se implice activ pentru soluționarea cazului.

„La baza acestui caz se află o situație de fapt, în care, la 21 mai 2005, Dușan Pârvulovici a adus la cunoștință publică organizarea a doua zi, de către ipodiaconul Boian Alexandrovici, a unui parastas pe ruinele vechii mănăstiri Colograși, ctitorie medievală românească, pentru pomenirea ostașilor creștini care, cu 620 de ani mai înainte, luptaseră contra Imperiului Otoman în bătălia de la Rovine.

Tribunalul teritorial din Negotin a organizat o ședință-fulger, chiar a doua zi, duminică, 22 mai 2005, celeritate fără precedent în practica instanțelor din Serbia și din întreaga lume.

Astfel, lui Dușan Pârvulovici i-a fost incriminată răspândirea urii rasiale, religioase și naționale concretizată în simplul fapt al difuzării către presă a anunțului despre organizarea unui parastas în limba română pe ruinele mănăstirii Colograși aflate sub protecția formală a statului sârb. În mod evident, procesul a fost unul politic și a urmărit intimidarea acestui lider al românilor din Timoc.”, a declarat Claudiu Târziu.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Atunci procesul a fost suspendat, în schimb Dușan Pârvulovici a fost urmărit îndeaproape de serviciile de securitate ale Serbiei pentru a i se deschide un nou dosar penal în 2012.

„Procesul a fost suspendat, iar Dușan Pârvulovici eliberat din arest abia după intervențiile prompte și energice ale diplomației de la București. Cu toate acestea, Agenția de Informații de Securitate a Serbia (BIA) l-a urmărit îndeaproape pe Dușan Pârvulovici, astfel reușindu-se intentarea, în 2012, a unui nou dosar penal cu substrat politic.

Pretextul l-a constituit o plângere prin care i s-a incriminat lui Dușan Pârvulovici, fără a se demonstra vreodată, achiziția pretins fictivă a unor lemne de foc pentru Consiliul Minorității Naționale Române/ Vlahe, pe care Dușan Pârvulovici l-a condus începând cu anul 2006.

În acest proces, orchestrat de autorități și care a durat 10 ani, au fost schimbate 8 complete de judecată, 4 instanțe, 4 procurori, s-au pronunțat 4 verdicte, dintre care primele 3 au fost anulate în mod repetat din lipsă de probe în dosar.

Totuși, al patrulea verdict este unul absurd de condamnare a lui Dușan Pârvulovici la 1 an și jumătate de închisoare cu executare. Decizia de executare a venit imediat, cu toate că hotărârea judecătorească nu este definitivă, nefiind epuizate căile de atac.

Pledând nevinovat, Dușan Pârvulovici a atacat decizia judecătorească la Curtea de Apel din Niș, precum și la Curtea Supremă din Belgrad, instanțe care urmează să se pronunțe. Astfel, încercarea autorităților sârbe de întemnițare a lui Dușan Pârvulovici este una abuzivă.”, continuă senatorul AUR, în comunicat.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Așadar, partidul AUR prin co-președintele său, senatorul Claudiu Târziu, amintește de faptul că autoritățile din România au ignorat aceste probleme pe care le întâmpină românii din afara granițelor țării.

„În acest sens vom informa toate instituțiile Uniunii Europene de abuzurile practicate în Serbia împotriva liderilor comunității românilor-vlahilor din Timoc și vom cere monitorizarea mult mai atentă a comportamentului autorităților sârbe față de românii noștri din Serbia.”, a declarat Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Sunt sigur ca are dreptate Claudiu Tarziu insa NU cred ca e o tactica buna sa ii pârâm pe sârbi la Uniunea Europeană, să legitimeze AUR nu știu ce autoritate pentru minorități pe acolo. Trebuie găsite alte soluții, la nivel bilateral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...