sâmbătă, aprilie 13, 2024
OPINIICine sunt, de fapt, „autoritățile"

Cine sunt, de fapt, „autoritățile”

Ai auzit de multe ori „așa au spus autoritățile”, de regulă, legat cu „deci așa e corect” sau „așa trebuie făcut”. Conceptul de „autoritate” este o noțiune destul de abstractă pentru mulți concetățeni, inclusiv în rândul persoanelor educate și tinere. Dar totuși, cine sunt aceste „autorități?”.

Este un subiect care trebuie obligatoriu abordat, în condițiile în care „pentru că așa au zis autoritățile” a devenit un fel de lege divină, o psihoză, într-o societate în care accesul la informare este mai mare ca niciodată, dar și pârghiile de manipulare, direct proporționale. La nivel teoretic, o autoritate reprezintă un „organ al puterii de stat, competent să ia măsuri și să emită dispoziții cu caracter obligatoriu”.

Ceea ce-i acordă legitimitate este faptul că cei care conduc diversele instituții publice au fost aleși prin vot, respectiv prin numire, din partea celor aleși. La modul real, cele mai importante „autorități” ale României, cele centrale, sunt, de fapt, câțiva golani sau „băieți deștepți”, componenții acelorași găști de 30 de ani, cu rădăcini în sistemul comunist, al căror scop a fost accederea la butoane pentru a acumula averi și a-și satisface egoul, prin funcții-cheie în stat. Așa cum bine știm, de la Revoluție, România nu a avut vreodată un proiect de țară, iar bătaia s-a dat strict pentru ciolan, nu pentru proiecte. Rezultatele se văd: educație, sănătate, agricultură, turism, infrastructură, sport, toate la pământ. Mereu ultimii din Europa, plus o datorie externă imensă. Cu o prezență record-negativă la parlamentare, de 36% actualele autorități, formate din patru partide, au fost alese în total, de nici 20% (mulți, proprii membrii de partid și familiilor lor) dintre cetățenii țării cu drept de vot.

Și totuși, cum se face că „autoritățile”, formate din clasa politică mult blamată perfect justificat, beneficiază de mult mai multă încredere? Sistemul educațional joacă un rol crucial. Multă lume nu știe cine sunt aceste „autorități” și cum funcționează. Rămâne doar un concept abstract. Școlile, universitățile, nu se încurajează spiritul analitic și critic, ci obediența față de „autorități, care au mereu dreptate”. Astfel, mulți cetățeni cred orbește în autorități. Inclusiv persoanele bine intenționate, cu educație superioară sunt blocate în paradigma „spun sau fac autoritățile, deci e bine”. În momentul în care încetezi să-ți pui întrebări, te califici într-un scenariu de retard social, care ne amintește despre „1984″, a lui George Orwell sau de filmele „Equillibrium” ori „Idiocracy”. Suspiciunea este sau ar trebui să fie o caracteristică obligatorie pentru societatea civilă. Dar o societate civilă letargică sau dirijată în funcție de diverse interese, nu poate decât să determine declinul societății, așa cum se petrece de 30 de ani în România.

„Au spus autoritățile, deci e corect”, înseamnă incapacitatea cetățenilor de a sancționa derapajele politicienilor, respectiv ale creatorilor de politici publice. „Crede și nu cerceta”, deviza „autorităților” contemporane, amintește de guvernele comuniste, cele mai mari surse de fake news, nu departe de cele din ziua de azi, care și-au și luat în anturaj diverși „specialiști în fake news”, pentru a întări punctele de vedere ale executivului. În momentul în care termenul de „autorități” va fi interpretat mult mai lucid, schimbările vor fi pozitive, iar un prim exercițiu ar fi eliminarea clișeicului, pomposului și eronatului „șef al statului”, cu „președinte”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE