luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATECinci zile dedicate hramului istoric de la Suceava. Programul manifestărilor

Cinci zile dedicate hramului istoric de la Suceava. Programul manifestărilor

Evenimentele de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava sunt în plină desfăşurare cu prilejul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, pomenit în ziua martiriului său, 2 iunie, şi sărbătorit prin tradiţie şi la data de 24 iunie, zi care aduce aminte de aducerea sfintelor sale moaşte în Cetatea Sucevei.

Hramului din acest an a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava i-au fost dedicate cinci zile în care, la mănăstirea care adăposteşte moaştele sale, se desfăşoară numeroase manifestări religioase, culturale şi artistice, menite să aducă bucurie şi mângâiere în sufletele celor care vin să îl cinstească pe întâiul sfânt ocrotitor al Moldovei, informează Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

A fost împodobit baldachinul în care este aşezată racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Decoratori florişti din Bucureşti şi Suceava au pregătit şi împletit cu măiestrie mii de flori, crizanteme albe, dar şi de culoarea soarelui în amurg, nemţişor alb (Delphinium) şi trandafiri roşii, podoabe care înfrumuseţează anul acesta locul în care moaştele Sfântului Ioan cel Nou poposesc pentru cinci zile.

Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au început în această dimineaţă, 22 iunie 2023, cu săvârşirea slujbei Acatistului sfântului ocrotitor. Au urmat apoi scoaterea în procesiune din lăcaşul de cult a raclei în care sunt păstrate moaştele Sfântului Mare Mucenic şi aşezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor în baldachinul special pregătit şi împodobit, sub teii din curtea aşezământului monahal.

La finalul procesiunii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre faptul că sfinţii, chiar dacă au vieţuit în alte vremuri, ne înţeleg şi ne sunt aproape atunci când îi chemăm cu evlavie în rugăciune. Totodată, ierarhul a adus în atenţie binecuvântarea şi bucuria pe care sufletul fiecăruia le primeşte prin întâlnirea cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, amintindu-i totodată pe cei care se ostenesc în aceste zile de sărbătoare pentru întreaga eparhie.

„Urmând noi o rânduială statornicită deja de ceva vreme la Catedrala noastră Arhiepiscopală, aşezăm moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava cu câteva zile înainte de prăznuirea lui de pe 24 iunie, aici, în acest frumos împodobit baldachin. Şi mi-am pus întrebarea. Oare de ce? De ce nu rămân sfintele moaşte în catedrală sau în paraclis? De ce să le punem, le aşezăm aici? Oare doar numai din considerente practice? Să fie mai uşor pentru cei care vin din Suceava, din împrejurimi, dar şi atât de departe, ca să se închine? Pentru buna cuviinţă a rândului? Au doar pentru aceasta? Şi mă gândesc că nu. Mă gândesc că şi prin acest semn al aşezării sfintelor moaşte ale Sfântului Ioan, aici, în mijlocul oamenilor, în mijlocul pelerinilor, atunci când ei vin şi se roagă la slujbele de priveghere sau la slujbele Sfintelor Liturghii din zilele premergătoare şi din chiar ziua hramului, şi mai ales în ziua hramului, el, Sfântul, să fie în mijlocul nostru. Astfel, înţelegem mai adânc faptul că Sfântul Ioan cel Nou nu este un sfânt de acum 700 de ani, ci este al nostru, de acum. Sfântul Ioan nu mai este un Sfânt din Trapezuntul Traciei, de undeva de departe, nici nu ştim exact pe unde a fost, unii dintre noi, ci un sfânt al nostru, sfânt al Sucevei acum, al maramureşenilor şi al tuturor acelora care an de an, sau mai des, vin aici să se întâlnească cu Sfântul nostru.”

Evenimentele liturgice au continuat cu slujba Aghesmei Mici, urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii, sub protia arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă şi stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, alături de un sobor format din preoţi şi diaconi, reprezentanţi ai Centrului Eparhial Suceava şi stareţi ai unor mănăstiri bucovinene. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoţească „Ştefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dirijată de pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

De la ora 18:00 are loc Procesiunea „Calea Sfinţilor”, când moaştele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici şi monahi pe străzile oraşului Suceava. La eveniment participă Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Începând cu ora 21:00, credincioşii sunt aşteptaţi la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, ocrotitorul bisericii mari a mănăstirii.

Vineri, 23 iunie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitul Andrei, Episcop al Covasnei şi Harghitei, iar de la ora 18:00, în Paraclisul mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină. Programul liturgic va continua începând cu ora 21:00, când Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul va săvârşi slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou.

În data de 24 iunie 2023, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, preoţi şi diaconi, pe un podium amplasat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În cadrul evenimentului va avea loc şi prezentarea celor mai recente apariţiii editoriale ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Hramul mănăstirii va fi încununat de Taina Sfântului Maslu de obşte, săvârşită în după amiaza zilei de duminică, 25 iunie 2023, începând cu ora 17:00.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor vor fi postate informaţii utile despre evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou, desfăşurate în intervalul 22-25 iunie 2023 (inclusiv eventualele modificări de program).

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou vor fi transmise LIVE pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a Televiziunii Trinitas, a Ziarului Lumina, pe portalul Doxologia Media şi pe canalul de televiziune Bucovina TV.

Ca de fiecare dată, şi anul acesta sunt aşteptaţi pelerini din toată ţara şi chiar de peste hotare la hramul păstrat prin tradiţie al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate