marți, martie 28, 2023
ACTUALITATECehia refuză trecerea la moneda euro, depășind Spania la PIB pe cap...

Cehia refuză trecerea la moneda euro, depășind Spania la PIB pe cap de locuitor

Având în vedere pandemia, economia Spaniei a avut de suferit mari pierderi, în ciuda renumelui de „mare economie europeană”. Cehia, în schimb, în ciuda ieșirii abrupte și instabile din comunism, în ultimele trei decenii și-a revenit remarcabil, depășind PIB-ul pe cap de locuitor al Spaniei – Eurostat susține că această devansare a economiei spaniole (în fața cehilor) s-a produs între 2018 și 2019, în schimb Fondul Monetar Internațional (FMI) declară că aceasta s-a produs abia în 2020.

Declinul economic spaniol de anul trecut este cauzat, într-o mare măsură, de randamentul precar al industriei turistice pricinuit de pandemie. Spania este a doua cea mai populară destinație turistică din lume, conform Financial Times. Într-un an normal, industria reprezintă 12% din PIB şi 13% din rata ocupării forţei de muncă, conform Ziarul Financiar.

Performanța Cehiei s-a bazat pe faptul că a devenit un subcontractor industrial pentru Germania, dar și datorită șomajul este de doar 3% (în timp ce în Spania e de 16%). Apoi, procentul tinerilor adulți din Spania care nu au absolvit decât liceul este de 30%, în timp ce în Cehia este de 7%.

În acelaşi timp, guvernul ceh cheltuie cu o jumătate de punct din PIB mai mult pe cercetare şi dezvoltare decât cel spaniol, iar finanţele sale publice sunt mai solide. Înainte de pandemie, exista un uşor excedent, iar datoria se situa la 30% din PIB comparativ cu 95% în cazul Spaniei. Pentru o scurtă comparație, datoria României la momentul actual este de 44% din PIB.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate