ACTUALITATECehia refuză trecerea la moneda euro, depășind Spania la PIB pe cap...

Cehia refuză trecerea la moneda euro, depășind Spania la PIB pe cap de locuitor

Având în vedere pandemia, economia Spaniei a avut de suferit mari pierderi, în ciuda renumelui de „mare economie europeană”. Cehia, în schimb, în ciuda ieșirii abrupte și instabile din comunism, în ultimele trei decenii și-a revenit remarcabil, depășind PIB-ul pe cap de locuitor al Spaniei – Eurostat susține că această devansare a economiei spaniole (în fața cehilor) s-a produs între 2018 și 2019, în schimb Fondul Monetar Internațional (FMI) declară că aceasta s-a produs abia în 2020.

Declinul economic spaniol de anul trecut este cauzat, într-o mare măsură, de randamentul precar al industriei turistice pricinuit de pandemie. Spania este a doua cea mai populară destinație turistică din lume, conform Financial Times. Într-un an normal, industria reprezintă 12% din PIB şi 13% din rata ocupării forţei de muncă, conform Ziarul Financiar.

Performanța Cehiei s-a bazat pe faptul că a devenit un subcontractor industrial pentru Germania, dar și datorită șomajul este de doar 3% (în timp ce în Spania e de 16%). Apoi, procentul tinerilor adulți din Spania care nu au absolvit decât liceul este de 30%, în timp ce în Cehia este de 7%.

În acelaşi timp, guvernul ceh cheltuie cu o jumătate de punct din PIB mai mult pe cercetare şi dezvoltare decât cel spaniol, iar finanţele sale publice sunt mai solide. Înainte de pandemie, exista un uşor excedent, iar datoria se situa la 30% din PIB comparativ cu 95% în cazul Spaniei. Pentru o scurtă comparație, datoria României la momentul actual este de 44% din PIB.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...