ACTUALITATECehia | 54 de parlamentari, susținuți de președintele Miloș Zeman, vor introducerea...

Cehia | 54 de parlamentari, susținuți de președintele Miloș Zeman, vor introducerea în Constituție a unui articol care definește căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie

54 de parlamentari au introdus un proiect de lege, care, dacă ar fi adoptat, ar modifica articolul 32 al Constituției Cehiei, astfel încât căsătoria să fie definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, scrie CNE News.

Astfel, articolul 32 s-ar transforma din „Creșterea copiilor și familia sunt sub protecția legii” în „Creșterea copiilor, familia și mariajul văzut ca uniunea dintre un bărbat și o femeie sunt sub protecția legii”.

„Ancorarea căsătoriei ca, drept principiu, uniunea permanentă a unui bărbat și a unei femei, în jurul căreia se formează o familie și care este mediul social primar în care se nasc și se cresc copiii, este ferm stabilită în cercul nostru de civilizație prezent de câteva mii de ani”, se arată în expunerea de motive a propunerii.

Camera Deputaților a primit joi textul integral al amendamentului. A fost semnat de un total de 54 de deputați din mai multe partide. Cu toate acestea, ei nu au o majoritate pentru a face o schimbare constituțională. Pentru asta, este nevoie de o majoritate de trei cincimi, 120 de parlamentari.

Președintele Miloș Zeman și-a anunțat deja sprijinul pentru noua propunere.  Zeman a declarat că „Dacă există o propunere de modificare a Constituției în care căsătoria este definită ca relația dintre un bărbat și o femeie, o voi susține fără îndoială”.

Propunerea de lege este o reacție la o propunere anterioară depusă în iunie. Atunci, Partidul Piraților Cehi a propus deschiderea căsătoriei pentru toți. Cu toate acestea, acea propunere nu a trecut atunci, iar guvernul a luat o poziție neutră în privința ei. Totuși, președintele Zeman a spus că, atunci când un proiect de lege similar în favoarea căsătoriei homosexuale va intra din nou și va fi aprobat, el își va folosi dreptul de veto, după cum relata R3media la vremea respectivă.

Activiștii LGBT sunt îngrijorate de lege. „Adoptarea acestei legi constituționale înseamnă interzicerea căsătoriei cuplurilor gay și lesbiene. Va înrăutăți semnificativ poziția și viața a sute de mii de persoane LGBT, cupluri și mii de familii curcubeu cu copii”, a scris grupul Jsme fér pe Twitter.

Reamintim că și în România a avut loc o tentativă asemănătoare, dar venită din partea cetățenilor. În 2015, trei milioane de români au semnat pentru schimbarea Constituției României, astfel încât căsătoria să fie definită drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Un referendum în acest sens a avut loc în 2018, în care peste 90% dintre cetățeni au votat în favoarea protejării familiei. Referendumul nu a fost validat din cauza faptului că nu s-a împlinit pragul minim de participare, de 30%. La vot au participat 20,4% dintre românii cu drept de vot la vremea respectivă.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. Sub pretextul antidiscriminarii se incearca promovarea conceptului de casatorie pentru persoane gay, folosindu-se aceeasi lege a casatoriei aplicata pana acum pentru cupluri barbat – femeie. Avantajul (pentru progresisti) este ca se poate face printr-o hotarare judecatoreasca a Curtii Constitutionale (care declara ca in acest moment legea casatoriei se aplica discriminatoriu si pe viitor va trebui aplicata si pentru persoane gay) si nu mai este nevoie de votare in parlament care, in cazul nemultumirii electoratului, sa duca la pierderea partiala sau totala a numarului de locuri in parlament a partidului (partidelor) respectiv, prespectiva nu prea indragita de politicieni.
  Mi-a placut analiza unui ziarist american conservator Joseph Sobran, in “Evul Intunecat, nou moralitate”. El spunea ca nu este nici un fel de discrimnare pentru persoane gay, pentru ca , aplicand legile traditionale, orice barbat gay se poate casatori cu o femeie si orice femeie lesbiana se poate casatori cu nu barbat. Dar daca Curtea Constitutionala ar declara ca pentru a aplica principiul antidiscrminarii legea casatorei barbat-femeie trebuie aplicata si la persoane gay, abia atunci ar fi o lovitura de stat juridica si judecatorii de la CC ar trebui pusi sub acuzare pentru asta.
  In cazul Romaniei, articolul 48 din Constituie, cel referitor la casatorie, s-a stabilit pe cand homosexualitatea era interzisa prin articolul 200 din Codul Penal (desi nu se mai aplica partea cu homosexualitatea), deci orice interpretare a CC ca art.46 din Constitutie se poate aplica si pentru casatoria gay este abuziva (nu stiu daca in Romania judecatorii CC pot fi pusi sub acuzare ca in SUA) .

  P.S.
  Recitind Constitutia Romaniei am observat un amanunt care pana acum mi-a scapat, in articolul 48 alineatul 2 scrie asa :
  “…. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.”. Asta mi se pare o incalcare a liberatii religioase. Un stat laic nu are dreptul sa impuna restrictii privind ceremoniile religioase. Daca cineva este impiedicat sa se casatoreasca religios pe motiv ca nu e casatorit laic, asta e un abuz al statului laic. Cum ar fi daca cineva n-ar avea dreptul sa se casatoreasca laic daca n-ar avea mai intai castoria religioasa?
  Mie mi se pare ca in articolul 48 alineatul 2 intra in contractie cu articolul 29 (cel cu libertatea constiintei)

 2. Pana si Cehia vorba aia tara cu numarul cel mai mare de Atei si anume 90% din populatie doreste sa tina sub control dereglatii.
  Ce sa zic…. mai sunt sperante pentru omenire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate