joi, martie 27, 2025
OPINIICâteva întrebări și o lămurire obligatorie

Câteva întrebări și o lămurire obligatorie

Dacă tot e menționată în mai puțin de 24 de ore și de Trump și de Macron în discursuri, iar pentru noi Republica Moldova reprezintă o „delicatesă” nerezolvată de peste trei decenii, chiar așa: hai să lămurim niște chestii, domnule Georgescu!

Fiindcă și pe mine, care l-am taxat pe Iohannis pentru formulări de acest gen, m-a luat prin mare surprindere „poporul moldovean” care a țâșnit din mintea dumneavoastră în interviul acordat controversatei jurnaliste Natalia Morari.

Observă foarte bine Claudiu Târziu: ceea ce definiți dumneavoastră ca „popor moldovean”, mai degrabă evocă „un termen specific expansionismului sovietic și rusesc, nicidecum cetățenii Republicii Moldova”. În niciun caz, poziția unui candidat care vrea prima funcție din stat invocând patriotismul și suveranitatea poporului român, aș adăuga. De teatru din ăsta suntem sătui!

Cu atât mai mult cu cât despre drepturi istorice ați avut curajul să vorbiți în cazul Ucrainei, hai s-o lămurim și pe asta: la Republica Moldova cum vă raportați, de fapt, domnule Georgescu? Aveți vreun gând legat de reunire, vreo strategie concretă și sănătoasă de îndepărtare a urmărilor criminalului pact dintre Stalin și Hitler, care ține încă agățat pe hartă acest stătuleț sovietic?

Da, sunteți de contrazis când susțineți că „nu e momentul” să vorbim acum despre asta. Fiindcă o fac deja ăia mari, care se ciondănesc pe cum ar trebui croite lucrurile prin partea asta de lume. Și fiindcă ține, indiferent de tabăra (unionistă or ba) din care facem parte, de rezolvarea unei probleme geo-strategice lăsate în coasta României. Și menținută astfel, ca eternă provocare de securitate națională, de unii pe care, aparent, îi doriți scoși din destinul României.

N-ar fi deloc fain să asistăm cu mâinile în sân la cum se joacă alții, din nou, cu soarta a sute de mii de români, cu drepturile noastre istorice și cu elemente de bază ale patrimoniului național, cum ar fi denumirea de „Moldova”. Este momentul să limpeziți lucrurile, istoria tocmai se face! Și se face cu pași repezi: haideți cu lămuririle despre soarta sutelor alea de mii de suflete din bucata de Românie uitată ca stat fără viitor peste Prut, domnule Georgescu!

Articol apărut inițial pe Demnitatea și preluat cu acordul autorului

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Textul dvs., d-le autor, mi se pare o provocare, nimic mai mult. Pentru că, vă faceți chinez în legătură cu punctul de vedere exprimat în interviul lui CG la care faceți trimitere. De ce nu sunteți corect profesional? Omul a explicat chiar în interviu de ce susține că “nu este momentul”. Sau nu l-ați urmărit și vorbiți din spiciurile căutătorilor de nod în papură? Intervievatul a explicat ce condiții nu sunt îndeplinite pentru o adevărată unire a celor două țări românești și ce pași firești avem de făcut și noi și Republica Moldova pentru ca unirea politică și statală să fie realizată la un moment dat. A precizat între altele că la ultimul sondaj de opinie realizat în Moldova, 50% dintre cetățeni s-au exprimat împotriva unirii. Mie nu mi se pare că toate acestea ar dovedi că CG este împotriva unirii. Dacă asta susțineți, atunci înseamnă că din premise raționale corecte dvs. deduceți o concluzie greșită.
    Și-apoi, ce-i pretindeți viitorului președinte al României, oricare ar fi el, să declare că va face în mandatul său ce nu s-au putut face în zeci de ani? De ce nu îi cereți să readucă la România și teritoriile cotropite de Ucraina? Sau, când vine vorba de Ucraina preferați moștenirea antiromânească și narativa europeană de apărare și expansiune a hibridului Kievean?
    Eu în locul dvs aș fi remarcat subtilitatea mesajului politic transmis de CG “poporului moldovean”, rezonabil pentru toți cetățenii Republicii, indiferent de naționalitatea și convingerile lor politice. Ce rost ar fi avut să procedeze contrar? Dvs ați fi făcut-o? Sincer, d-le, nu e cazul să pretindem și să încercăm să dovedim lipsa patriotismului la cel care este persecutat politic, judiciar, damnat social și supus lapidării publice tocmai pentru patriotismului său nestăvilit. O spun pentru protejarea deontologiei profesionale gazetărești și pentru onoarea personală a fiecăruia dintre noi.

  2. din partea partidului asa zis unionist AUR candideaza unul care nu ii considera romani pe moldoveni, dar ce ne mai poate mira la omul asta? Nu mai e nevoie de nicio clarificare suplimentara, noroc ca va interveni CCR si va salva iar poporul roman de propria prostie

  3. „popor moldovean” corect,..numai romani sadea nu mai sunt cetatenii Republicii, chiar nu intelegeti ca rusificarea de peste 150 de ani a schimbat fundamental conceptul de roman in aceste locuri si cale de intoarcere nu mai exista, este ca si cum ai spune ca cetateni U.S.A. daca uni vorbesc engleza sunt de origine britanica, dar saraci de ei nu sunt decat cel mult ,<>

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE