miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATECastelele Peleș și Pelișor ar putea intra pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Castelele Peleș și Pelișor ar putea intra pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook că se fac demersuri pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor.

Aceasta a explicat că proiectul de includere a castelelor Peleş şi Pelişor în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO este în discuţie între reprezentanţii Ministerului Culturii, ai Institutului Naţional al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș şi ai Asociației Casa Majestății Sale – Casa Regală.

Raluca Turcan a mai adăugat că s-a stabilit deja un grup de lucru pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Am avut o primă discuție la sediul Ministerului Culturii cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și reprezentanții Familiei Regale – Administrația Proprietăților Regale, cu care am stabilit un grup de lucru pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management, până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională.

Castelele Peleș și Pelișor nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană. Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă.

De asemenea, Reședințele regale din Sinaia impresionează prin frumusețea și semnificația arhitecturală, reprezentând un punct de referință pentru Europa de Est. Valoarea lor excepțională merită să fie recunoscută de UNESCO prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial.

Le mulțumesc reprezentanților instituțiilor participante la discuții cu care vom avea un dialog activ în următoarea perioadă. Vom iniția colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE