sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 6 aprilie: 111 ani de la înființarea Academiei de Studii...

Calendarul zilei 6 aprilie: 111 ani de la înființarea Academiei de Studii Economice (ASE)

Academia de Studii Economice (ASE) este prima instituție românească de învățământ economic superior. Instituția s-a înființat prin decret regal, la 6 aprilie 1913, sub titulatura Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București (AISCI), iar la 1 noiembrie 1913 au fost inaugurate cursurile, în Amfiteatrul Clădirii din Calea Victoriei, scrie Historia.

Primii studenți ai Academiei au fost în număr de 698 iar primul rector a fost prof. dr. Anton Davidoglu.

Din anul 1913 și până în 1926, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București a funcționat într-un spațiu închiriat de pe Calea Victoriei iar actuala locaţie a ASE-ului este situată în Piața Romană.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Primul corp a fost construit între anii 1924-1926, în Piața Lascăr Catargiu, astăzi Piața Romană iar între anii 1932-1933 a fost realizată celebra frescă a Ceciliei Cuțescu-Storck, ‘Istoria comerțului românesc’ în Aula Magna a Palatului. In anul 1935 a fost inaugurată ‘Clădirea Bibliotecii’, cel de-al doilea corp, în continuarea primului iar în 1940 a fost dată în folosință ‘Clădirea Muzeului Comercial și Biroului Comercial’, al treilea corp.

Denumirea inițială de „Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București” s-a menținut până în anul 1947, când, în urma fuzionării cu Academia de Studii Cooperatiste, a devenit Academia de Studii Comerciale și Cooperatiste.

Cel de-al doilea nume nu a fost păstrat prea mult timp, astfel că, în 1948 Academia de Științe Comerciale și Cooperatiste și-a schimbat numele în Institutul de Științe Economice și Planificare (ISEP) iar din anul 1958 în Institutul de Științe Economice (ISE).

În prezent, în Academia de Studii Economice din București (cu denumirea actuală ce datează din anul universitar 1967/1968), funcționează 11 facultăți. ASE-ul oferă programe de studii academice postuniversitare, departamente de cercetare, de studii postuniversitare și de perfecționare didactică.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE