joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 4 septembrie: Sf. Vavila și Sf. Proroc Moise

Calendarul zilei 4 septembrie: Sf. Vavila și Sf. Proroc Moise

Pe 4 septembrie, conform calendarului ortodox, Biserica îi cinstește pe Sf. Vavila și pe Sf.Proroc Moise.

Sfântul Sfințit Mucenic Vavila a fost ales Episcop al Antiohiei în anul 237. A fost Episcop al Antiohiei timp de 13 ani, până în anul 250. În anul 250 împăratul Deciu a declașat una dintre cele mai puternice persecuții împotriva creștinilor, din Imperiul Roman.

În primul rând, această persecuție a vizat pe conducătorii Bisericii Creștine din Imperiu, între primii arestați fiind și Episcopul Antiohiei, Sfântul Vavila. În timp ce era purtat prin oraș în lanțuri, fiind bătut și supus oprobiului public, trei tineri pe nume Urban, Prilidian și Apolonie mergeau în urma Sfântului, fiind ucenicii acestuia.

Au fost prinși și ei și duși înaintea împăratului, iar împreună cu Sfântul Sfințit Mucenic Vavila au suferit moarte martirică prin decapitare, nedorind să renunțe la credința lor în Domnul nostru Iisus Hristos.

Sfantul Proroc Moise a fost omul ales de Dumnezeu sa scoata poporul evreu din robia egipteana si sa il duca in Țara Fagaduintei, Canaan.

El provenea din semintia lui Levi. Date despre viata lui aflam din Cartile Pentateuhului din Sfanta Scriptura a Vechiului Testament, al caror autor este. Din acestea aflam despre nasterea sa si cum l-a izbavit Dumnezeu, ajungand sa fie crescut de fiica Faraonului Egiptului, ca fiu al acesteia.

Timp de 40 de ani va avea statutul de print egiptean pana cand se va hotari sa ia apararea conationalilor sai care erau sclavii egiptenilor.

Ucide un egiptean, in dorinta de a-si apara conationalii, fapta despre care afla Faraonul Egiptului si, de teama razbunarii, fuge in Madian, unde Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov (Ies. 3, 6) se descopera prin rugul aprins care nu se mistuia.

Se casatoreste cu Sefora (Țippora), fiica preotului Ietro. Sta aici, departe de fratii sai aflati in sclavie, timp de patruzeci de ani, apoi se intoarce in Egipt si devine conducatorul poporului evreu, mergand in numele acestora la Faraonul Egiptului, cerandu-i eliberarea poporului sau.

In urma refuzului sistematic al Faraonului, Dumnezeu trimite la rugaciunea Sfantului Proroc Moise 10 plagi asupra Egiptului, in urma carora evreii sunt eliberati si sub conducerea lui Moise pornesc catre Țara Canaanului. Din cauza necredintei poporului evreu, atunci cand Moise a mers pe Muntele Sinai si a primit Tablele Legii, timp de 40 de ani vor peregrina prin zona desertica din sudul Orientului Mijlociu de astazi.

Inainte de a intra poporul in Țara Fagaduintei, Canaan, Moise urca pe Muntele Nebo de unde vede pamantul promis de Dumnezeu si aici a murit la varsta de 120 de ani.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE