sâmbătă, iulie 13, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 22 august: Sfântul mucenic Agatonic

Calendarul zilei 22 august: Sfântul mucenic Agatonic

Pe data de 22 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului sfințitului mucenic Atanasie. Episcop al oraşului Tars din Cilicia, care a botezat-o pe monahia Antusa, s-a săvârşit prin sabie sub împaratul Aurelian (270-275). Mucenița a trăit în zilele împaratului Valerian din cetatea Seleucia, si era fiica lui Antonie şi Mariei, care erau foarte bogați şi slujeau idolilor.

Crezand ea în taina si dorind sa ia botezul lui Hristos, si sa vada pe episcopul Atanasie care propovaduia Cuvantul lui Dumnezeu în Tarsul Ciliciei, a convins pe maica-sa de i-a dat o pereche de catari, zicand ca se duce la doica ei.

In vremea cand mergea ea pe cale s-a facut o minune infricosatoare. Caci atunci episcopul Atanasie fiind ridicat de ingeri a stat de fata inaintea ei si daca l-a vazut si a aflat cine este, l-a rugat, cazandu-i la picioare, ca sa o savarseasca cu dumnezeiescul Botez.

Dar nefiind apa, a facut episcopul rugaciune, si indata a iesit de jos o fantana, si s-au aratat doi îngeri în chip de slujitori, dand doua vesminte albe sfintei, botezandu-se ea si cele doua slugi ce erau cu dansa, si dandu-si haina ei cea scumpa si grea de aur tesuta episcopului, l-a rugat sa o dea la saraci.

Antusa intorcandu-se la maica-sa si afland-o mahnita ca fiica ei se botezase în Hristos, iesind pe ascuns, s-a dus la episcopul Atanasie, si a luat cinul calugaresc si se imbraca în haine de par, si asa ridicand Crucea Domnului, s-a dus în pustie.

Si locuind douazeci si trei de ani cu fiarele, si luand hrana de la ele prin dumnezeiasca pronie, si suferind multe bantuieli de la demoni, si-a dat sufletul cu pace la Dumnezeu, pe piatra unde era obisnuita a dormi.

Pe episcopul Atanasie prinzandu-l închinatorii la idoli, l-au dus la Valerian imparatul si dandu-i stransoare cu multe chinuri i s-a taiat capul. Asemenea si doi sfinti fameni zisi, Harisim si Neofit.

In Biserica romano-catolica pe data de 22 aug. – Sf. Fer. Maria Regina.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE