marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 2 martie: Sf. Mc.Teodot. Sf. Nicolae din Plana

Calendarul zilei 2 martie: Sf. Mc.Teodot. Sf. Nicolae din Plana

Sfântul Teodot era originar din Galiția născut din părinți creștini. El a crescut cu învățătură de carte și de fapte bune și a mers în insula Ciprului unde le arăta elinilor înșelăciunea idolească și le descoperea necurăția păgânească povățuindu-i pe cale mântuirii învățându-i să creadă în Hristos, Dumnezeul cel viu. Împăratul Liciniu începuse prigoana creștinilor și guvernatorul Ciprului era Savin.

Când a aflat de învățătura lui Teodot a dat poruncă să fie capturat pentru a fi chinuit dar sfântul prinzând de veste i-a ieșit în întâmpinare, ba mai mult l-a și certat pe guvernator pentru credința lui greșită. Acesta s-a înfuriat și pe loc a dat ordin să fie bătut. Când l-a auzit rugându-se la Hristos acesta râdea de el zicându-i că se amăgește și că-l va bate până se va închina la idoli, dar oricâte chinuri a îndurat el la Hristos nu a renunțat deloc. L-a bătut și l-a jupuit, l-a pus pe pat de fier și a făcut focul dedesubt, iar Teodot îi mulțumea lui Hristos și îi aducea slavă lui Dumnezeu.

Apoi Savina a poruncit să i se bată cuie în tălpi și să fie forțat să mărșăluiască prin cetate iar el alerga și îi învăța prin exemplul său ce este dragostea față de Hristos. În timpul ăsta împăratul Constantin cel Mare sub semnul crucii l-a învins pe Maxențiu deși nu avea prea mari șanse și a dat atunci ordin ca prigoana împotriva creștinilor să înceteze pe dată.

Sfântului Teodot i-a părut rău pentru că și-ar fi dorit să moară pentru Hristos dar s-a întors pe scaunul arhieresc din Cirene și a mai păstorit pe creștini încă doi ani înainte să meargă la Domnul Hristos purtând și coroana arhieriei pe lângă cea a muceniciei.

Sfântul Nicolae Planas

Sfântul Nicolae Planas s-a născut în anul 1851, în Insula Naxos (sud-estul Greciei) din părinți creștini, pe numele lor Ioan și Augustina.

După trecerea la cele veșnice a tatălui său, pe când Nicolae avea doar 19 ani, a fost nevoit să se mute împreună cu mama și sora sa la Atena. Punând mereu pe primul loc dragostea către cele sfinte, la vârsta de 28 de ani se căsătorește cu tânăra Eleni Provelegiou, alături de care va avea un copil: Ioan.

În 1879, este hirotonit diacon la Biserica “Schimbarea la Față” din Atena, iar cinci ani mai târziu, în anul 1884, a fost numit preot în “Biserica Prorocului Elisei”.

În anul 1932, Sfântul Nicolae Planas a plecat la cele veșnice, fiind înmormântat creștinește, cu toate cele de cuviință. După o perioadă, la vremea rânduită de Tatăl Ceresc, trupul său a fost aflat nestricat, răspândind bună mireasmă, săvârșind o mulțime de minuni celor ce i se roagă Sfântului Părinte cu credință.

El a fost canonizat de Patriarhia Constantinopolului în 1992, având ca dată de pomenire 2 martie. Sfântul Nicolae Planas este considerat ocrotitorul celor căsătoriți și al tinerilor care doresc să se căsătorească.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE