duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEBogdan Aurescu vrea un tribunal special pentru sancționarea crimelor de război din...

Bogdan Aurescu vrea un tribunal special pentru sancționarea crimelor de război din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a luat parte la o reuniune informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE, alături de omologul ucrainean Dmytro Kuleba, reuniune care a avut loc în orașul suedez Stockholm. În cadrul acesteia s-a vorbit despre necesitatea înfiinţarii unui Tribunal special menit să sancţioneze crimele de agresiune săvârşite în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

„Cu acest prilej, ministrul ucrainean de externe a prezentat evoluţiile privind situaţia din teren și s-a referit la sprijinul de care Ucraina are nevoie în continuare, precum și la perspectivele privind implementarea Formulei pentru Pace propuse de Președintele Zelenski.

Ministrul de externe Kuleba a reamintit, cu apreciere, propunerea ministrului Aurescu de organizare la Kiev a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe și a reiterat invitația către toți miniștrii de externe europeni de a vizita, în acest format, capitala Ucrainei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, deCarrieLukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu prilejul discuţiilor, șeful diplomației române a subliniat aprecierea pentru reziliența deosebită a Ucrainei în contextul războiului de agresiune și a pledat pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina la nivelul UE, dar și bilateral, pe multiple dimensiuni, atât timp cât va fi necesar, pentru a învinge Rusia. A prezentat sprijinul României, inclusiv pentru cei peste 4,2 milioane de refugiați care au intrat în România de la începutul războiului și pentru tranzitul produselor agricole (cca.15,5 milioane tone).

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România susține cu fermitate tragerea la răspundere a celor vinovați de crimele din Ucraina, inclusiv de crima de agresiune. A reamintit că este necesară găsirea unei baze juridice solide pentru înființarea cât mai curând posibil a unui Tribunal Special pentru sancționarea crimei de agresiune săvârșite în Ucraina, România făcând parte din Grupul Nucleu pentru crearea acestuia.

De asemenea, a subliniat că extinderea UE este o opțiune strategică pentru UE însăși și a evidențiat susținerea fermă pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova și pentru o decizie de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu cele două state până la finalul anului.

În același timp,  șeful diplomației române a subliniat necesitatea unei reflecții la nivelul UE asupra diferitelor componente ale Formulei pentru Pace propuse de Președintele Zelenski, inclusiv privind reconstrucției Ucrainei, astfel cum a fost discutat, la propunerea sa, cu ocazia celei de-a doua reuniuni trilaterale România-Ucraina-Republica Moldova, găzduită de șeful diplomației române la București, în urmă cu exact o lună, cu participarea miniștrilor aparării, concomitent cu găzduirea primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre, co-organizată împreună cu Ucraina.”, se arată în comunicatul de pre al MAE.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate