ACTUALITATEAvocatul Poporului: Condiționarea dreptului la muncă de obținerea certificatului de vaccinare sau...

Avocatul Poporului: Condiționarea dreptului la muncă de obținerea certificatului de vaccinare sau testare este o măsură restrictivă neadecvată

Renate Weber, Avocatul Poporului, a precizat într-un comunicat de presă publicat miercuri, că soluțiile legislative din proiectele discutate de Guvern care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare și din centrele rezidențiale de obținerea certificatului de vaccinare sau de testare, cu plata testelor de către angajat, reprezintă „măsuri restrictive”, fiind „lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, informează Agerpres.

„Proiectul de lege (…) prevede sancțiunea suspendării contractelor individuale de muncă, respectiv a încetării de drept a contractelor de muncă, în situația în care perioada de suspendare cumulează 30 de zile în situația în care angajații nu prezintă certificatul digital în condițiile prevăzute de aceste acte normative, iar proiectul de ordonanță de urgență (…) stabilește interdicția accesului în centrele rezidențiale a personalului care nu prezintă certificatul digital sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Recunoscând obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia, reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit.”, se arată în comunicatul de presă emis de instituție.

Avocatul Poporului susține că, potrivit art. 53 alin. (1) din Constituție, restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate fi făcută numai prin lege, menționând că, anul trecut, Curtea Constituțională a emis mai multe decizii în care a precizat că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanțe de urgență sau acte administrative.

În consecință, ordonanța de urgență de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituțională, precizează Avocatul Poporului, și apreciază ca fiind „total inadecvat” conținutul actelor normative din următoarele considerente:

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media.

  • potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în România este de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);
  • în urma zecilor de anchete și vizite realizate de instituția Avocatul Poporului atât în centre rezidențiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar și în unități sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituții;
  • costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor;
  • statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea prețului testelor de o manieră care să faciliteze cetățenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecție anti-Covid.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate