joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATEArticol incomod publicat de The Economist despre contraofensiva ucraineană: Merge greu, iar...

Articol incomod publicat de The Economist despre contraofensiva ucraineană: Merge greu, iar o parte dintre soldații Kievului ar vrea o încetare a focului. Ucraina a ajuns să recruteze pe cei care nu vor să lupte

Celebra publicație „The Economist” a publicat un articol în care a expus felul greoi în care se desfășoară contraofensiva ucraineană, dar face și niște dezvăluiri de neconceput până acum.

Printre altele, publicația notează despre dorința unor soldați ucraineni de a se încheia ostilitățile, dar și despre faptul că Ucraina a ajuns să-i recruteze pe cei care nu vor să lupte pe front.

Mai mult, publicația explică și că președintele Zelenski vrea să facă alegeri acum „cât încă este erou național”, dând de înțeles că în viitor s-ar putea ca această imagine să se schimbe în rândul ucrainenilor.

Acest gen de afirmații despre războiul din Ucraina și starea de spirit din această țară erau de neconceput în presa occidentală, mai ales în publicații extrem de influente precum The Economist, care au susținut 100% varianta oficială a Kievului despre războiul cu Rusia. Până acum.

Iată articolul integral:

Contraofensiva lentă a Ucrainei acrește starea de spirit a opiniei publice

„Ritmul dezamăgitor al contraofensivei Ucrainei a fost subiectul central al titlurilor presei internaționale timp de săptămâni. Pentru Anastasia Zamula, consecințele au fost mai tangibile. Doamna Zamula este co-fondatoare a organizației de voluntari Cvit (Blossom), formată exclusiv din femei, care sprijină unitățile ucrainene de pe linia frontului. Apelurile sale pentru finanțare colectivă au întâmpinat dificultăți pe măsură ce speranțele într-o spargere rapidă a frontului rusesc s-au diminuat. Acum spune că își concentrează atenția asupra consilierii trupelor epuizate ori de câte ori le întâlnește. „Idea unei contraofensive pare fericită când vorbești despre ea dintr-un fotoliu”, spune ea. „Este mult mai dificil atunci când înțelegi că înseamnă întuneric, moarte și disperare.”

Avansul contraofensivei ucrainene, cu albastru.

Starea opiniei publică este sumbră. Criticile la adresa lui Volodimir Zelenski, președintele, au crescut, iar motivele nemulțumirii sunt clare. După ce odată a promis un marș spre Crimeea, ocupată și anexată de Rusia din 2014, conducerea politică din Kiev subliniază acum că are așteptări mai realiste. „Nu avem dreptul să criticăm armata, stând aici în Kiev”, spune Serghei Leșcenko, un purtător de cuvânt din administrația prezidențială. A asemănat frustrarea față de viteza cu care se desfășoară contraofensiva cu aceea a clienților grăbiți care așteaptă gheață pentru cafeaua lor, în multele cafenele hipster din capitală. „Asta nu-i un cal pe care să-l poți încuraja să meargă mai repede. Fiecare metru înainte are prețul său în sânge.”

Conducerea Ucrainei este deosebit de frustrată că echipamentul occidental nu a sosit încă în cantitatea promisă. Este „deranjant… și demotivant”, spune Leșcenko. Echivocul dintre aliați în ceea ce privește furnizarea de arme mai noi și perspectiva realegerii lui Donald Trump în America anul viitor au adăugat anxietăților ucrainene. O sursă din statul major general afirmă că Ucraina a primit doar 60 de tancuri Leopard, în ciuda promisiunii că va primi sute. Vehiculele de dezamorsare a minelor sunt deosebit de rare. „Pur și simplu nu avem resursele pentru a face atacurile frontale pe care Vestul ne imploră să le facem”, spune sursa.

Lipsa acoperirii aeriene este o altă dificultate. Sursa adaugă că armata Ucrainei nu a fost niciodată oarbă la provocările de a străbate câmpurile minate și liniile de apărare rusești fără superioritate aeriană. (Pe 20 august, prim-miniștrii olandez și danez au declarat că vor dona până la 61 de avioane de luptă, începând din noul an.) Din acest motiv, conducerea militară a amânat contraofensiva cât de mult a putut. După un început dezastruos la începutul lunii iunie, când două brigăzi antrenate în vest au pierdut un număr neplăcut de oameni și echipament în câmpurile minate, planurile inițiale au fost ajustate. Menținerea armatei a devenit prioritatea Ucrainei. „Nu mai planificăm operațiuni care presupun pierderi mari”, spune sursa. „Acum accentul este pus pe degradarea dușmanului: artilerie, drone, război electronic și așa mai departe.”

În zilele recente, forțele armate ale Ucrainei au înregistrat avansuri importante în crucilaul teatrul de sud și ar putea să fi străpuns destule câmpuri minate pentru a ajunge la prima dintre cele trei linii de fortificații rusești în mai multe locații. De asemenea, au degradat rezerva operațională și logistica Rusiei. Totuși, după două luni și jumătate, Ucraina rămâne departe de obiectivul său strategic de a se apropia de Marea Azov – și astfel de a tăia coridorul teritorial ocupat al Rusiei către Crimeea – înainte de ploile din octombrie, când noroiul va face progresul mult mai dificil.

Starea sumbră se revarsă și în politica Ucrainei, care a fost în așteptare pe mare parte din timpul războiului. Zvonurile au circulat în tot timpul verii că administrația dlui Zelenski ar putea convoca alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate. Logica este că este mai bine pentru el să caute realegerea în timp ce este încă un erou național, în loc să fie obligat să intre în negocieri de pace care ar putea cere un armistițiu nepopular sau concesiuni teritoriale majore. „Oricare ar fi alegerile, dacă au loc, ar fi un referendum asupra lui Zelenski”, spune Volodymyr Fesenko, un analist politic. „Cu excepția lui [comandantului-șef Valery] Zalujnîi, care este ocupat cu conducerea războiului, în prezent (Zelenski) nu are un concurent evident. Echipa lui Zelenski înțelege că acest lucru se poate schimba.”

Desfășurarea unor alegeri în timpul unui război, în timp ce până la 6 milioane de cetățeni ucraineni trăiesc în afara țării și sute de mii luptând departe de casă, ar putea fi complexă. Și legea marțială exclude alegerile, ceea ce înseamnă că parlamentul ar trebui să aprobe o schimbare în regulile electorale. La început, se vorbea despre organizarea ambelor alegeri toamna aceasta, dar este acum aproape cu siguranță prea târziu pentru asta – ba chiar surse apropiate administrației prezidențiale insistă că ideea a fost exclusă. În orice caz, sondajele sugerează că echipa lui Zelenski ar avea dificultăți în a-i convinge pe cetățeni de necesitatea unor alegeri anticipate. „Pur și simplu nu există o cerere pentru asta”, spune Lubomir Mysyv de la Rating, un ONG sociologic din Kiev. „Însăși această idee creează confuzie în rândul populației.”

În absența unei reușite militare, negocierile de pace cu Rusia ar fi și mai dificil de vândut publicului. E adevărat, că au existat unele semne de schimbare de atitudine în zone neașteptate. La începutul lunii august, un lunetist ucrainean care lupta în nord-vestul Bahmutului a făcut valuri prin respingerea perspectivei ca Ucraina să-și recupereze vreodată, complet, teritoriul pierdut. A sugerat că mulți soldați ar saluta acum un armistițiu – o idee care cândva ar fi fost de neconceput. Dar pentru moment, puțini ar fi de acord. A curs prea mult sânge. „Orice pace acum este un război amânat”, spune sursa din statul major general. „De ce să lăsăm problema pentru următoarea generații?”

Mulți dintre tinerii Ucrainei poartă deja povara unui război fără sfârșit. Pentru tinerii bărbați, în pericol constant de a fi chemați la serviciul militar și trimiși pe front, presiunea este deosebit de intensă. Cei dornici să lupte s-au oferit voluntari în urmă cu mult timp; acum Ucraina recrutează în mare parte dintre cei care nu doresc să participe la război. „Face aerul atât de dens încât poți să-l simți cu adevărat”, spune doamna Zamula. Toată lumea știe că prețul teritoriului recuperat se măsoară în soldați morți. „Chiar și să sperăm la succes în contraofensivă a devenit un act de autodistrugere.”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE