luni, iunie 24, 2024
ȘTIRIArhiepiscopia Bucureștilor retrage distincția acordată diaconului Cătălin Tohăneanu, despre care s-a aflat...

Arhiepiscopia Bucureștilor retrage distincția acordată diaconului Cătălin Tohăneanu, despre care s-a aflat că este membru în Marea Lojă Națională din România. BOR a osândit masoneria în 1937

Arhiepiscopia Bucureștilor anunță că i-a retras părintelui diacon Cătălin Tohăneanu distincția oferită în 2022, respectiv Diploma Omagială 2022 – Anul Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului cu medalie, din cauza faptului că presa a relatat că părintele este și membru al Marii Loje Naționale din România, informează Basilica.

Părintele Tohăneanu a primit această distincție în 2022, ca urmare a sprijinului pentru realizarea lucrărilor de pictură de la parohia Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian Romanul.

„Drept urmare, ținând cont prevederile art. 123, alin. 8, din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, care precizează că: „Fără binecuvântarea (aprobarea scrisă a) Chiriarhului locului, nu este îngăduit preoților, diaconilor și călugărilor să înființeze, să fie membri sau să participe în asociații, fundații și organizații de orice tip”, Arhiepiscopia Bucureștilor a luat măsuri imediate, retrăgând distincția acordată diaconului Cătălin Tohăneanu în data de 9 octombrie 2022”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Decizia vine ca urmare a apariției în ziarul Puterea a unui articol în care se arată că părintele diacon Tohăneanu ar fi „Mare Secretar al MLNR” de 12 ani și candidat unic la funcția de „Mare Maestru de Onoare al Ritului Memphis”.

Actualmente, Cătălin Tohăneanu este preot la biserica Mănăstirii Bâldana din județul Dâmbovița. Conform aceleiași surse, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviște, părintele Ionuț Ghibanu, ar fi și el Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al MLNR.

Decizia de a-i retrage părintelui Tohăneanu distincția nu a fost însoțită și de excluderea din cler.

În 1937, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române condamna Masoneria și pe cei care fac parte din acest gen de organizație, numind-o „dușman al lui Dumnezeu”.

În 2014, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la vremea respectivă, părintele Constantin Stoica, afirma că „Poziția Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de prin anii 1937 cu privire la masonerie este astăzi neschimbată”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Nimeni nu poate sluji la doi domni ! (Matei 6, 24-34)

    Masoneria este o sectă esoterică care solicită jurăminte secrete, deci e logic, teologic și canonic incompatibilă cu Biserica – religie revelată care cere preoților jurăminte publice fără secrete.

    ar trebui dați afară toți profitorii și oportuniștii care joacă dublu, traseiștii spirituali infiltrați in biserică – de exemplu Pleșu, Baconschi, poate Bănescu, Paleologu sau Papahagi – toți sunt probabil masoni care slujesc la doi domni….

    nici un om sănătos la cap nu poate să aibă incredere intr-un mason care a făcut jurăminte secrete in fața unei clici secrete de oameni puternici , influenți care pedepsesc cu moartea neascultarea. Un astfel de om devine unealtă oarbă in mâinile clicii secrete a celor puternici care fac și desfac ițele politice prin loji si culise… Asemenea secte secrete sunt periculoase pentru etica publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE