marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEArhiepiscopia Argeșului produce energie verde, după ce a cumpărat o microhidrocentrală de...

Arhiepiscopia Argeșului produce energie verde, după ce a cumpărat o microhidrocentrală de la Hidroelectrica

În anul 2015, Biserica Ortodoxă Română a cumpărat de la Hidroelectrica o microhidrocentrală pe care a reușit să o pună în funcțiune luna trecută, informează Fanatik.ro.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a devenit independentă din punct de vedere energetic fiind și prima eparhie din România care produce energie electrică din surse regenerabile.

Potrivit sursei citate, microhidrocentrala Călugărița, situată pe râul Valea lui Stan, pe raza localității Arefu, din județul Argeș, a fost construită în anii ’80, însă Hidroelectrica a decis să nu o mai folosească încă din 2011, motivul fiind că nu era profitabilă. În 2014, aceasta a fost scoasă la licitație.

Un an mai târziu MHC Călugărița a fost cumpărată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului pentru suma de 1,7 milioane lei.

Cel care s-a ocupat de proiect a fost părintele Caliopie, consilier eparhial la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, iar motivul pentru care a fost achiziționată era de a acoperi necesarul de energie pentru circa 180 de locații aparținând Arhiepiscopiei, incluzând biserici, gospodării și clădiri administrative.

„La punerea în funcțiune a CHEPM Călugărița s-a constatat că niciunul dintre parametrii inițiali nu s-a realizat, iar grupul hidroenergetic prezintă serioase deficiențe de funcționare. Deoarece situația nu s-a remediat nici după numeroase tentative de eliminare a deficiențelor, se dorește retehnologizarea MHC Călugărița și extindere (supraetajare) construcție existentă”, se arată într-un memoriu pe care Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului l-a depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, potrivit sursei menționate.

Arhiepiscopia a fost nevoită să mai investească 200.000 de euro în retehnologizare, proces care a durat din 2019 până în august 2022, iar în septembrie aceasta a intrat în funcțiune.

„Începând cu luna septembrie, MHC Călugărița este funcțională, iar din octombrie s-a obținut statutul de prosumator. Ne dorim ca Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului să devină independentă energetic, dar totul depinde de cantitatea de precipitații. În ceea ce privește costurile, proiectantul a estimat o amortizare între 3 și 5 ani”, a explicat Arhimandritul Caliopie Ichim pentru sursa citată.

Statutul de prosumator presupune ca energia verde produsă să fie folosită în folosul propriu, iar ceea ce rămâne „în plus” să fie evacuat în sistemul electroenergetic național printr-un transformator, la rețeaua de tensiune din zonă.

În schimb, prosumatorul intră într-o schemă de compensare cantitativă, furnizorii fiind obligați să achiziționeze energie regenerabilă de la cei care o produc, la solicitarea acestora. „Ultima factură la un consum estimativ, pentru Arhiepiscopie, a fost adăugată calculului ce se va face în vederea compensării”, a adăugat părintele Caliopie.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Vă invităm să descoperiți satul Arefu din județul Argeș. Arefu este cea mai veche, mai muntoasă și mai nordică așezare de pe Valea Argeșului.
    -pe cursul superior al oricarui rau fluctuatiile debitului sunt mari;distrugerea ecosistemului este garantata;
    popii ar fi bine sa se ocupe cu lumina ne-electrica….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE