sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATEAnalistul Ștefan Popescu, după alegerile din Germania: Un cancelar social-democrat va consolida...

Analistul Ștefan Popescu, după alegerile din Germania: Un cancelar social-democrat va consolida autonomia față de SUA și apropierea de Rusia/Europa nu mai este o prioritate strategică pentru americani, iar România nici atât

Analistul în politică externă Ștefan Popescu atrage atenția că instalarea unui social-democrat la timona Guvernului de la Berlin înseamnă „pași înainte, mult mai hotărâți, pe calea autonomiei strategice europene, pe calea consolidării unui bloc franco-german”, dar și a unui parteneriat cu Rusia.

Afirmațiile sale vin în contextul în care candidatul social-democrat s-a impus în alegerile din Germania în fața creștin-democraților Angelei Merkel. Fostul secretar de stat al MAE arată că întotdeauna Germania și-a urmărit propriul interes.

„Germania va continua pe linia continuării intereselor germane. Vor curge ode despre Angela Merkel și angajamentul ei pro-european, dar de fapt a fost pro-german și e suficient să ne amintim de colaborarea ei cu Federația Rusă.

Orice cancelar va vinde pe o piață de 150 de milioane de consumatori peste 250.000 de mașini care vor da de lucru muncitorilor germani.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prezența unui social-democrat în fruntea Guvernului de la Berlin înseamnă pași înainte, mult mai hotărâți, pe calea autonomiei strategice europene, pe calea consolidării unui bloc franco-german, complementar dau autonom față de SUA și într-o situație de parteneriat strategic cu Federația Rusă, și o politică atenuată cu China.

Elitele nu vor să intre într-o competiție militară cu China, așa cum o înțelege Washington-ul”, a spus el în emisiunea „Ce-i în gușă și-n căpușă” de la Gold FM.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ștefan Popescu a comentat și recentul parteneriat semnat între SUA, Australia și Marea Britanie, avertizând România asupra pericolului surpraîncrederii în acorduri guvernamentale.

„Păi dacă tu creezi un NATO al indopacificului, Relațiile cu europenii vor fi subordonate acestei zone indopacifice. SUA au decis și se vor orienta durabil spre această zonă.

Acest lucru va impacta relațiile de putere din UE.

Franța avea un parteneriat strategic cu Australia pe 25 ani, iar Ministrul de Externe francez a aflat despre AUKUS cu o oră înainte, că parteneriatul a devenit caduc.

Ce valoare mai au tratatele? Acordurile între guverne? În condițiile în care avem o țară de talia Franței. Asta e o lecție care dă de gândit. În tratatul respectiv se specifica că dacă una dintre părți dorește să se retragă trebuia să notifice cealaltă parte cu minim 12 luni înainte.

Trebuie să ne dea gândit, mai ales pentru o țară de talia României, care nu are un rol central în politica europeană precum Franța sau Germania. România nu face parte, din păcate, nu a creat o sinergie economică.

Acum câteva luni, Ministerul Francez al Apărării a dat publicității o doctrină pentru Marea Neagră, ceea ce este unic, de la Războiul Crimeii (1853-1856 n.r.) încoace. Vom avea mai multe detalii după ce se vor întâlni Macron și Biden pe teren european.

Europa nu mai este o prioritate strategică pentru americani, iar România nici atât.

Noi n-am avut vizite importante în România, bilaterale, din partea Franței sau a Germaniei la București. N-am avut vizită nici la nivel de ministru de externe, măcar”, a mai declarat diplomatul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Germania poate să strângă și mai mult relațiile cu Rusia doar dacă face solicitare sa facă parte din CSI, altfel, mai apropiate decât acum sunt greu de imaginat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE