duminică, februarie 25, 2024
ACTUALITATEAcad. Ioan-Aurel Pop, la expoziția "Ion I.C. Brătianu - 156 de ani...

Acad. Ioan-Aurel Pop, la expoziția “Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naştere”: Ar fi bine ca spiritul lui Brătianu să ne vegheze în arena politică și să conducă la decizii înțelepte

Președintele Academiei Române, Ioan- Aurel Popa a îndemnat, joi, în cadrul unui eveniment dedicat lui Ion I.C. Brătianu, la cinstirea, după model american, a celor care au contribuit la naşterea naţiunii, care ar trebui numiţi „părinţii patriei”, transmite Agerpres.

Acad. Ioan- Aurel Pop a menționat că popoarele sau naţiunile mari nu sunt numai acelea care au oameni mari, ci acelea care ştiu să-şi cinstească oamenii mari.

„Trebuie să ne bucurăm deci, să credem că spiritul lui Brătianu ne veghează şi astăzi. Ar fi bine să ne vegheze, inclusiv în arena politică, şi să ne conducă la decizii înţelepte”, a spus președintele Academiei la vernisajul expoziţiei “Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naştere”, desfăşurat, joi, în Sala de expoziţii “Theodor Pallady” de la Biblioteca Academiei Române.

Preşedintele Academiei a subliniat că nu trebuie uitată niciodată contribuția lui Ion I.C. Brătianu la fondarea României contemporane.

„Ion Brătianu s-a născut aproape odată cu Academie Română. 156 de ani de la naştere. În al doilea rând, vreau să vă spun că ar fi trebuit să învăţăm de la americani că cei care au contribuit la naşterea naţiunii, cum spun ei, a ţării se pot numi şi trebuie numiţi ‘părinţii patriei’. Noi am avut mai multe fondări şi refondări de-a lungul timpului, de la Descălecat încoace, dar fondarea României contemporane s-a produs în 1918, iar protagonistul acestui act, prezent la Paris, la Conferinţa de Pace, după ce a contribuit la realizarea actului în sine, a fost prim-ministrul României, Ion I.C. Brătianu. Lucrul acesta nu avem dreptul să-l uităm niciodată şi cinstirea lui se cuvine să se întâmple mereu, nu numai la aniversări”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.

Totodată, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, a anunţat că a fost înfiinţată Asociaţia Prietenii Bibliotecii Academiei Române, prin intermediul căreia se va putea pune şi mai bine în valoare tezaurul instituţiei pe care o conduce.

El a mulţumit ministrului de finanţe, Florin Cîţu, prezent la vernisaj, pentru alocarea, la rectificarea bugetară, într-un proiect multianual pentru următorii doi ani, o sumă de 75 de milioane de lei (15 milioane de euro), pentru BAR şi pentru o serie de proiecte ale Academiei Române.

Expoziţia dedicată celebrului om politic şi prim-ministru Ion I.C. Brătianu, care a jucat un rol fundamental în realizarea Marii Unirii de la 1918 şi în dezvoltarea României moderne, reuneşte manuscrise, piese de arhivă şi corespondenţă, foi volante, precum şi un bogat material fotografic din colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Expoziţia va fi deschisă până pe 30 octombrie şi poată fi vizitată în intervalul orar 10:00 -14:00, cu programare la adresa: directie@biblacad.ro, cu cel puţin o zi înainte.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE