ACTUALITATEA venit, a luat, va pleca: Grupul italian anunță oficial că părăsește...

A venit, a luat, va pleca: Grupul italian anunță oficial că părăsește România în 2023

Grupul italian de utilități Enel a anunțat marți intenția de a pleca din România în anul 2023, scrie Reuters, citat de Libertatea. Gigantul energetic italian are în plan vânzarea de active în valoare de 21 de miliarde de euro la nivel global.

Enel are în plan reducerea datoriilor grupului de la 69 de miliarde de euro la 51-52 de miliarde, conform planului. Grupul vrea să se concentreze pe șase piețe și să investească în jur de 37 de miliarde de euro în următorii trei ani, dintre care 60% în generarea de energie, servicii și clienți și 40% în rețele.

Presa a scris de curând că că PPC – compania de electricitate a Greciei – dorește preluarea Enel România, tranzacția fiind evaluată la 1,8 miliarde de euro. Din 2019, șeful PPC este Georgios Stassis, fost șef al Enel România. Enel a mai vrut să plece din România în 2014 și 2019.

Enel – companie controlată de statul italian – a sosit în România în 2005, prin cumpărarea a 51% din acțiunile Electrica Banat și Electrica Dobrogea de la Statul Român. Această mișcare a fost denumită „privatizare”, deși a implicat transferul de la statul român către cel italian.

În anul 2007, compania a câștigat licitația pentru achiziția unei participații de 67,5% la Electrica Muntenia Sud, într-o tranzacție de 820 de milioane Euro.

În 2013, statul român a cerut la Curtea de Arbitraj de la Paris penalități de aproape un miliard de euro de la grupul Enel pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud semnat în iunie 2007, dar a pierdut procesul în iulie 2016.

Enel nu este singurul exemplu de „investitor strategic” care a preluat active ale statului român pentru ca apoi să plece. Același lucru l-a făcut și compania CEZ, controlată de statul ceh, cu activele Electrica Oltenia.

Acum, acestea aparțin fondului de investiții Maquarie din Australia.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!Balsam pentru sufletul românesc. Gata Oricând!
    Sunt încă sub influența vizionării filmului „Gata Oricând! Eroii de la Podul Jiului”, deși au trecut aproape 24 ore de când am plecat de la cinema. Este un film despre… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate