ACTUALITATEA avut dreptate Suedia de la bun început?

A avut dreptate Suedia de la bun început?

De fapt, în Suedia, poți să faci totul cu totul altfel decât în alte țări europene care consideră că arma principală împotriva virusului este lockdown-ul, interzicerea deplasărilor între anumite ore, închiderea frontierelor, purtarea obligatorie a măștilor și alte măsuri similare care schimbă drastic viața de zi cu zi a cetățenilor.

Guvernul suedez a decis ca măsurile pe care le ia împotriva pandemiei să fie bazate pe dovezi. Poziția suedezilor este că, dacă te uiți la la măsurile luate de diferite alte țări, constați relativ puține sunt bazate pe dovezi.

„Ceea ce știm sigur este ceea ce știm de mai bine de 150 de ani; în timp de pandemie, trebuie să te speli  pe mâini, spre binele tău și al altora. Dar alte lucruri, cum ar fi închiderea frontierelor, închiderea școlilor, excluderea socială nu au, în general, nicio bază științifică”, a spus unul dintre principalii epidemiologi suedezi.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Experții suedezi au ajuns astfel la concluzia că lockdown-ul face mai mult rău decât bine și are un efect pozitiv foarte limitat.

Toamna trecută, Suedia și-a înăsprit măsurile într-o oarecare măsură, sub presiunea coronavirusului, dar strategia țării nu s-a schimbat semnificativ. Poziția Sudediei este în continuare aceea că valul de infecție este de neoprit și că va lovi fiecare țară de pe continent, cu aceeași forță, indiferent de măsurile luate.

Astăzi, la aproximativ un an de la începutul pandemiei, Suedia are a noua cea mai mare rată de infecție din Europa și a șasea cea mai mică rată a mortalității de pe continent, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Sistemul spitalicesc suedez, datorită efortului considerabil depus și a resurselor materiale enorme alocate, a reușit să reziste la două valuri mari de infecție și se află acum la mijlocul celui de-al treilea, iar cetățenii suedezi se bucură în continuare de gradul cel mai mare de libertate comparativ cu restricțiile epidemiologice din Europa.

Cu toate acestea, abordarea suedeză a pandemiei nu este un basm cu zâne, ci este, din toate punctele de vedere, o bătălie costisitoare pentru viața normală și sănătatea națiunii, cu multe întrebări  rămase fără răspuns deocamdată.

Săptămâni la rând experții epidemiologi suedezi au dat asigurări populației că pandemia nu va avea loc, dar a avut loc până la urmă, ba chiar a ajuns la o rată de peste 100 de decese pe zi cauzate de  coronavirus.

Apoi, aceeași epidemiologi au declarat că “Suedia nu a reușit să protejeze cetățenii vârstnici, nu am făcut suficient. Ar fi trebuit să interzicem vizitele la casele de bătrâni mult mai devreme”.

Unele rapoarte au considerat strategia suedeză ca fiind un experiment periculos, altele au numit Suedia drept ultima oază a libertăților individuale din Europa, iar altele au răspândit povești de senzație despre „decesele bătrânilor” și privarea de oxigen sau despre terapia intensivă pentru pacienții pe moarte.

Au apărut mai multe scenarii apocaliptice, s-a cerut arestarea unui epidemiolog suedez de frunte, care a primit amenințări, dar care a susținut în continuare că statisticile suedeze erau corecte și că acesta era probabil motivul pentru care cifrele lor erau mai realiste și numărul cazurilor părea să fie mai mare decât în multe alte țări.

Suedezii nu au acceptat niciodată măștile, iar epidemiologul-șef chiar i-a încurajat să stea în aer liber, măsurile s-au schimbat de la lună la lună, dar schimbarea nu a fost niciodată drastică și, în cele din urmă, s-a dovedit că excesul de mortalitate, de 7,7 la sută, situează Suedia doar pe locul 22 din 30 de țări europene.

La începutul lunii februarie, când Suedia avea aproximativ 4.000 de infecții noi la 10,3 milioane de locuitori în fiecare zi, publicul se gândea dacă să meargă sau nu la schi, iar epidemiologul-șef al Suediei a refuzat să-i îndemne pe cetățeni să nu meargă la munte, astfel că toate stațiunile de schi  au fost ocupate.

Între timp, vaccinarea cetățenilor împotriva coronavirusului a început, iar întrebarea dacă suedezii au făcut o greșeală în strategia de gestionare a pandemiei sau dacă au acționat mai prudent decât majoritatea țărilor europene probabil că nu va primi niciodată un răspuns.

Cert este că sistemul de sănătate publică din Suedia a avut rezultate semnificativ mai slabe decât vecinii săi nordici și semnificativ mai bune decât restul Europei.

Pe scurt, strategia suedeză se reduce acum la următoarele:

„Oamenii care altfel ar muri în câteva luni mor azi și, desigur, asta nu este bine, dar efectele unui lockdown au consecințe și mai teribile pe termen lung, de care nu ne dăm încă seama. Un procent foarte mic de oameni se îmbolnăvesc grav,  un procent chiar mai mic mor și majoritatea pandemiilor trec neobservate, adică în rândul persoanelor cu simptome neglijabile, care nu solicita niciodată asistență medicală. Virusul nu se va opri până când nu va ajunge într-o fundătură sau până când nu vom atinge imunitatea colectivă prin acceptarea situației, vaccinare sau ambele.”

Articol tradus de la originalul apărut pe B92.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...