ACTUALITATE25 decembrie 1989: Nicolae și Elena Ceaușescu sunt executați la Târgoviște. Ultimele...

25 decembrie 1989: Nicolae și Elena Ceaușescu sunt executați la Târgoviște. Ultimele cuvinte ale Ceaușescu: Trăiască Republica Socialistă România, liberă și independentă

Pe 25 decembrie 1989, la ora 14:50, primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, era executat sumar în cazarma unității de la Târgoviște împreună cu soția sa, Elena.

Cuplul prezidențial se afla de pe 22 decembrie în custodia Armatei, mai precis a generalului, pe-atunci, colonel, Andrei Chemenici la Târgoviște. Pe data de 24, conducerea FSN (Frontul Salvării Naționale) decide că moartea lui Ceaușescu trebuie să nu se producă în lipsa unui proces, oricât de sumar.

Astfel, că decide, fără nicio bază legală, înființarea unui Tribunal Militar Excepțional: completul de judecată a fost format din doi judecători militari, coloneii Gică Popa (președinte) și Ioan Nistor, și trei asesori populari, căpitanul Corneliu Sorescu, locotenentul-major Daniel Candrea și locotenentul Ion Zamfir. Grefierul era plutonierul-major Jan Tănase. Acuzarea a fost reprezentată de procurorul militar Dan Voinea, iar apărarea a fost asigurată de avocații din oficiu Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Ceaușescu a fost acuzat pentru:
1. Genocid – peste 60 000 de victime;
2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat;
3. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.;
4. Subminarea economiei naționale;

În puțin peste o oră, „judecata” s-a terminat cu verdictul previzibil: cei doi au fost găsiți vinovați pentru cele patru capete de acuzare și condamnați la moarte. Deși sentința prevedea posibilitatea recursului în 5 zile, a fost pusă în executare imediat.

În timpul procesului Ceaușescu spune de mai multe ori că a fost o lovitură de stat și că nu recunoaște legitimitatea Tribunalului.

Cei doi au fost preluați de o grupă de parașutiști de la Boteni, condusă de căpitanul Ionel Boeru, care i-a executat sumar. Mai precis, cei doi au fost împinși la zid de către căpitanul Boeru, care imediat a descărcat aproximativ 30 de gloanțe în cei doi, fără să existe niciun ordin explicit de foc sau citirea sentinței.

Între proces și anunțul de la TVR, pe lista acuzațiilor a apărut și al cincilea punct: „Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la bănci străine”.

În cartea După execuție a nins, căpitanul Ionel Boeru îi povestea lui Viorel Domenico: „Când m-am apropiat de zid, am tresărit surprins. Deși plecase în urma mea, deși nu-l văzusem trecând pe lângă mine, sergentul-major Teodor Gheorghe mă aștepta acolo cu Elena. I l-am dat în primire și pe Nicolae, m-am retras câțiva pași înapoi, de-a-ndărătelea, și i-am făcut semn să se retragă lateral. Nu mai aveam glas. Apoi am deschis focul”.

În volumul „Ceaușescu la Târgoviște. 22-25 decembrie 1989” (Viorel Domenico), fostul comandant al unității unde a fost ucis Ceaușescu, generalul Andrei Chemenici, a povestit ultimele clipe din viața soților Ceaușescu:

„Elena Ceaușescu cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceaușescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilință. Însă plângea. Îi șiroiau lacrimile pe obraz. Și suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer și profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii și privirile lui. Mi-era rușine, o imensă rușine. Puteam fi detașat, nu eram eu vinovat de postura în care ajunsese, dar lucrul acesta se întâmpla în unitatea unde eram eu însumi comandant. […]

Deci, Nicolae Ceaușescu nu s-a opus tratamentului ce i se pregătise niciun moment, nici măcar pe drumul spre zidul de execuție. Plângea doar…Și lacrimile alea, ale lui, mă sfâșiau, mă dureau cumplit. Nu, nu mai era Ceaușescu! Era un om, iar când a fost ciuruit de gloanțe, m-au podidit lacrimile. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă și independentă”, mi-au dat mie lacrimile” (Editura Cetatea de Scaun, ediția a II-a, 2014, pagina 165).

Mărturia lui Chemenici a fost confirmată și de căpitanul Boeru, în emisiunea lui Marius Tucă. Cu un an înainte de a muri, Constantin Lucescu, cel care a jucat rolul apărătorilor în cazul Ceaușescu, a recunoscut că totul a fost „o crimă”: „N-a fost un proces, a fost o execuţie politică. O execuţie politică pe care am regretat-o, dar n-aveam ce face. (…) Atunci am încropit un dosar. Cert este că Gelu Voican, profesorul Măgureanu mai puţin, şi Stănculescu, Stănculescu în timp ce noi făceam… aranja locul execuţiei şi ne-am dat seama despre ce este vorba. A venit şi a spus că e ordin…”

O filmare integrală cu procesul celor doi nu există disponibilă pentru publicul larg. Filmul există, dar nu este făcut public. Există o variantă parțială, publicată și pe internet de către revoluționarul Marius Mioc, care cuprinde o parte din ce s-a întâmplat înainte, în timpul și după execuție pe care o redăm și noi mai jos.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...