ACTUALITATEVIDEO | „Referendum” la TVR 1 pe tema Statelor Unite ale Europei:...

VIDEO | „Referendum” la TVR 1 pe tema Statelor Unite ale Europei: 66% dintre români se declară ÎMPOTRIVA disoluției în SUE. Dan Dungaciu: Proiectele PNNR-ului au în spate un sunet de fond care pare să sugereze federalizarea

Luni 6 decembrie, la TVR 1, a avut o o ediție a emisiunii „Referendum”, care a pus față în față două tabere: pro sau contra înființării Statelor Unite ale Europei (SUE), care ar îngloba țările din Uniunea Europeană, într-un singur proiect federal.

De partea binelui s-au situat Mihai Neamțu și profesorul Dan Dungaciu, în timp ce de partea SUE au pledat Iulian Fota și Oana Popescu Zamfir, director GlobalFocus Center.

În același timp, pe siteul Hotnews.ro se desfășoară un sondaj online, în care cititorii sunt invitați să răspundă la întrebarea: „Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei?”.

Până acum, 66% dintre români au votat împotriva SUE, iar 33% în favoarea dispariției statului român într-un superstat european. 1% nu sunt interesați de subiect.

În timpul emisiunii, teologul și scriitorul Mihai Neamțu a spus că este momentul patriotismului, nu al federalizării.

„Dacă noi vom federaliza Europa și vom avea politicile astea de pasteurizare a culturilor și de redistribuire a unor populații extra europene peste europeni, s-ar putea ca Charlie Hebdo, Bataclan, să apară și pe teritoriul României. Cu bune și cu rele, spațiul românesc și polonez, ungar, nu s-a confruntat cu nenorociri de ordin terorist. Doar opacitatea liderilor europeni a condus la această nenorocire prezentă în Europa Occidentală și care este reprezentată de jihadiști.A fi occidental nu înseamnă să fii un fanatic susținător al birocrației bruxelleze care e plătită din banii dvs și ai mei”, a menționat Neamțu.

La rândul său, profesorul Dan Dungaciu a spus că în spatele PNNR-urilor s-ar putea afla tendințele federaliste ale Bruxelles-ului.

„Proiectele PNNR-ului au în spate un sunet de fond care pare să sugereze federalizarea. În condițiile în care cercetările sociologice o arată: și esticii, toată lumea își iubește și statul și Europa. Nici măcar în Ungaria, nici măcar în Polonia nu se vorbește de exit.

S-ar putea ca la nivelul Bruxelles-ului să se fi conturat o idee: Bruxelles-ul a înțeles că dacă ești transparent și democratic ca până acum, să nu meargă prea departe. Așa că a ales să fie mai elitist și netransparent ca să împingă lucrurile, inclusiv spre federație.

Dacă PNRR-ul devine program de guvernare, pentru statele mai puțin puternice instituțional, s-ar putea ca ceea ce vedem pe conflictul Bruxelles – Polonia, Bruxelles – Ungaria să nu fie o bătălie culturală, ci una prin care Bruxelles-ul să dea banii, să comande și muzica”, a menționat sociologul.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Singura sansa a Romaniei este sa se alinieze la standardele europene. Colcaie coruptia in toate institutiile si partidele vechi se opun reformei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate