sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Mircea Geoană: Nu ne-a surprins calitatea armatei ucrainene. Noi am...

VIDEO | Mircea Geoană: Nu ne-a surprins calitatea armatei ucrainene. Noi am antrenat-o încă din 2014. Acest război va mai dura, dar facem eforturi ca să nu existe o escaladare între Rusia și NATO

Mircea Geoană, secretar-general adjunct al NATO, a declarat televiziunii Al Jazeera că nu este surprins de performanțele armatei ucrainene, deoarece a fost antrenată de NATO încă din 2014.

El a mai declarat că războiul din Ucraina intră într-o fază decisivă, dar că va mai dura o perioadă. Geoană a precizat că NATO face eforturi ca războiul să nu escaladeze într-un conflict NATO-Rusia.

„Intrăm într-o fază decisivă a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina, așa că ne așteptăm ca următoarele săptămâni să fie decisive, chiar dacă conflictul ar dura mai mult. În afară de retorica liderilor ruși, pe care o condamnăm, nu vedem, în termeni militari, indicii care ar putea să ne facă să credem că Rusia vrea sau poate să escaladeze un conflict cu NATO.

Probabil faptul că NATO a mobilizat forţe semnificative suplimentare pe flancul estic, că am activat pentru prima dată în istorie planul defensiv pentru ţările estice, a fost descurajant.

Deci, războiul va mai dura, vor fi mai victime și sacrificii, dar nu vedem un pericol de escaladare a conflictului între Rusia și NATO. De asemenea, facem eforturi ca să nu existe o escaladare între Rusia și NATO.

Noi antrenăm forțele armate ale Ucrainei, încă din 2014, de când cu anexarea ilegală a Crimeii și ocuparea estului Donbasului. Știam că armata Ucrainei a fost transformată la un standard aproape de cel al NATO, iar armata rusă a rămas una post-sovietică.

Am fost surprinși plăcut de poporul ucrainean, de felul în care conduce Zelenski, dar nu de armata Ucrainei, pe care continuăm să o ajutăm și pe care o vom sprijini în continuare în lupta sa justă împotriva agresiunii Rusiei”, a spus oficialul NATO.

Mircea Geoană a declarat că războiul a fost un apel de trezire la faptul că mai pot exista războaie în Europa. El nu a exclus o reluare a relațiilor cu Rusia, dar numai după ce această țară își va schimba comportamentul față de vecini și alte state.

„Acest război a fost și apel de trezire pentru mulți dintre cetățenii noștri, pentru toate țările din flancul estic, dar mai important, pentru statele din vestul Europei. Toți membrii NATO, fie mai noi sau mai vechi, au realizat că războiul poate reveni în Europa, ceea ce nu credeam posibil după al doilea război mondial.

Românii mei se simt extrem de norocoși că sunt membri NATO și ai UE și vor să-i ajute și pe ucraineni.

Când Rusia va realiza că nu asta e modul de a se comporta, de a privi securitatea europeană, nu exclud faptul că va exista un moment în care se va discuta cu Rusia. Să nu uităm că este o țară mare, cu un popor și o cultură măreață”, a menționat Geoană.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Bai “mihaela te iubesc”, cum ati antrenat voi ,
    nato, armara ucrainei? O tara ca nu e in nato beneficiaza de antrenament nato in 2014?!! Adica pregateati teroristi in mod oficial? Mare conducator nato mirciulica asta! Le ai cu vorbitul aiurea! Noroc ca nu ai nici un rol in nato, mai marioneta de imagine!

    • Prostul a spus ce s-a-ntâmplat cu adevărat, nu a mai și gîndit.
      DE UNDE ȘTII TU CĂ N.A.T.O. NU A ANTRENAT NAZIȘTII CIOLOVECI???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE