luni, mai 20, 2024
ACTUALITATETribunalul Harghita a dat dreptate ANPC: Pe chipsurile „Csíki Csipsz” trebuie să...

Tribunalul Harghita a dat dreptate ANPC: Pe chipsurile „Csíki Csipsz” trebuie să apară că sunt produse în România

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că Tribunalul Harghita i-a dat dreptate în cazul chipsurilor “Csíki Csipsz”, scrie Informația Harghitei.

Astfel, adresa producătorului era trecută doar în limba maghiară şi menţiona “judeţul Harghita, Ţinutul Secuiesc”, în loc de România. iar Protecţia Consumatorilor a decis ca produsul să nu mai fie comercializat până când nu este etichetat conform legislaţiei.

Sesizarea a fost făcută de parlamentarul AUR Dan Tanasă, care a explicat la momentul respectiv că a sesizat ANPC privind inscripţionarea ambalajelor produse sub marca „Csíki Csipsz” şi „Csíki Sör” deoarece în loc de România au trecut pe toate ambalajele ca loc de provenienţă aşa zisul ţinut secuiesc. „Pe lângă insulta la adresa României, prin care este menţionată apartenenţa judeţului Harghita la aşa-zisul ţinut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri şi etichete exclusiv în limba maghiară”, a mai precizat atunci deputatul AUR.

ANPC a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că Tribunalul Harghita a respins definitiv contestaţia depusă de operatorul economic SC Pityoka Gyar SRL, din localitatea Sânsimion, judeţul Harghita, producător al brandului de chipsuri “Csíki Csipsz”, împotriva măsurii dispuse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita, referitoare la oprirea temporară a comercializării produsului până la remedierea etichetării neconforme. Cu doar o lună în urmă, Judecătoria Miercurea Ciuc dădea aceeaşi soluţie, în primă instanţă, acestei contestaţii.

„Indiferent de naţionalitate, de încărcătură emoţională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei greşite trebuie să aparţină trecutului. Sunt convins că putem pune cu mândrie «produs în România» pe fiecare ambalaj fabricat aici. Încurajăm fiecare producător român să îşi găsească locul pe piaţă. Suntem aici să consiliem şi să ajutăm în acest sens”, a declarat Laurenţiu Moldovan, comisar şef adjunct CJPC Harghita.

ANPC a menţionat că, în urma sesizărilor unor consumatori, CJPC Harghita a făcut, la începutul lunii iunie, un control la operatorul economic respectiv şi a constatat neconformitatea etichetelor unora dintre produsele acestuia.

„Astfel la brandul CSIKI CSIPSZ, chipsuri, pufuleţi şi snacksuri – un total de 33 de sortimente, s-a constatat că informaţia privind adresa producătorului era trecută pe ambalaj doar în limba maghiară şi menţiona, în mod eronat, adresa companiei ca fiind în comuna Sânsimion, judeţul Harghita, Tinutul Secuiesc”, a transmis ANPC.

Sursa citată a precizat că la momentul controlului, comisarii harghiteni au aplicat operatorului o amendă contravenţională de 5.000 de lei şi au dispus măsura de oprire temporară de la comercializare până la aducerea etichetelor de produs la conformitate, respectiv traducerea acesteia în limba română şi menţionarea adresei corecte a producătorului pe etichetă.

De asemenea, Tribunalul Harghita a menţionat în recenta sentinţă definitivă împotriva contestării măsurii Protecţiei Consumatorului: „Cerinţele etichetării produselor comercializate, conform normelor legale, sunt valabile pentru toţi operatorii economici, iar faptul că reclamanta le-a adus la îndeplinire în mod defectuos sau că întâmpină dificultăţi în desfăşurarea activităţii, pe care singură şi-a organizat-o, nu poate constitui un temei pentru intervenţia de urgenţă a justiţiei. De altfel, aceste dificultăţi ar putea fi uşor depăşite de apelantă prin simpla aplicare pe produse a unor etichete care să cuprindă toate informaţiile în conformitate cu dispoziţiile legale.”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Muncitori Nepal – Recrutare și Selecție Personal
    Anunțwww.recrutare-vietnam.ro/recrutare/nepal
    Asigurăm personal pentru piața de muncă din România din diverse zone din Nepal. Identificăm nevoile companiei tale pentru a oferi cei mai buni angajați. Cere oferta! Suport 100% Selecție bine făcută. Peste 20 ani experiență. +10.000 muncitori plasați. Servicii: Recrutare, Selecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE