ACTUALITATESondaj Republica Moldova | Peste 40% dintre moldoveni și-ar dori refacerea URSS....

Sondaj Republica Moldova | Peste 40% dintre moldoveni și-ar dori refacerea URSS. Cei mai mulți susțin că Occidentul și Zelenski sunt de vină pentru conflict

Un sondaj realizat de compania „IMAS – Cercetare și Strategii”, arată că în Republica Moldova cetățenii au poziții diferite față de cei din România, în ceea ce privește Federația Rusă, conflictul acesteia cu Ucraina, Vladimir Putin și Uniunea Sovietică, informează Deschide.md.

Potrivit rezultatelor studiului „Barometrul Socio-Politic aprilie 2022”, realizat de IMAS, 52% dintre respondenți consideră că Rusia a declanșat un război împotriva Ucrainei, în timp ce 33 de procente cred că Moscova, de fapt, „eliberează/ denazifică” țara vecină. Un procent de 15% dintre respondenți nu știu sau au ales să nu răspundă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De asemenea, doar 41,6% dintre persoanele intervievate cred că de vină pentru declanșarea conflictului din Ucraina este Federația Rusă. În același timp, mai mulți oameni – 43,6% dintre respondenți – dau vina fie pe NATO, Occident sau pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Aproximativ 7,5% dintre moldoveni consideră că toți (atât Occidentul, cât și Rusia) sunt vinovați pentru conflict.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Totodată, 55% dintre respondenți cred că rușii și ucrainenii sunt același popor. Legat de trecut, 53% nu susțin ideea că destrămarea URSS este o nedreptate și refacerea Uniunii Sovietice ar fi un lucru bun, în timp ce 41 de procente dintre respondenți își doresc refacerea URSS.

În același timp, rezultatele sondajului întocmit de IMAS arată că dictatorii Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko sunt cei mai populari lideri externi din Moldova. Aproximativ 37% dintre respondenți au multă sau foarte multă încredere în președintele Federației Ruse, în timp ce omologul său belarus se bucură de susținerea a 36% dintre participanții la sondaj.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Președintele României, Klaus Iohannis, nu este atât de popular: 50% au încredere puțină sau foarte puțină în el, aproximativ o treime (33%), iar 17% nu au auzit de el sau au ales să nu răspundă.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-18 aprilie pe un eșantion de 1109 de respondenți din 93 de localități. Marja de eroare este de +/- 3%.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

 1. E bine… Și-o să fie și mai bine cu cât amânăm și mai mult Unirea… Cum deja au și propus diverși de “dreapta”, ahtiați după de-alde “neutralitate” și îngrijorați să nu ne jignim binefăcătorii muscali. Să aibă timp să-i învețe și mai mult de bine pe basarabeni bine unsa mașinărie de PR kaghebistă. Măcar aia e mai succintă ca să prindă, nu bate câmpii fără jenă ca alți plictisiți ce se văd intelectuali citiți.

 2. „Președintele României, Klaus Iohannis, nu este atât de popular: 50% au încredere puțină sau foarte puțină în el, aproximativ o treime (33%), iar 17% nu au auzit de el sau au ales să nu răspundă.”

  D-le Șomănescu,

  Mă înșel eu, ori oamenii dvs. sunt extenuați de muncă ? Nici măcar frazele nu le pot termina (mi se întâmplă și mie, dar … , mă pot eu compara cu o vedetă precum jurnaliștii lumii libere ?) de parcă ȘI ei suferă de ceva (prea mult chin pentru supraviețuire, poate ?) ?

  „De asemenea, doar 41,6% dintre persoanele intervievate cred că de vină pentru declanșarea conflictului din Ucraina este Federația Rusă. În același timp, mai mulți oameni – 43,6% dintre respondenți – dau vina fie pe NATO, Occident sau pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Aproximativ 7,5% dintre moldoveni consideră că toți (atât Occidentul, cât și Rusia) sunt vinovați pentru conflict.”

  Ce înseamnă „DOAR 41%” ? Dezamăgirea cuiva ? Când/dacă, în democrații consolidate, „doar 41%” se prezintă la vot, se dezamăgește cineva ? (Ori așa ceva nu există ? Vedeți ce zice azi Jeff J. Brown – mai jos.)

  Știți că, în ciuda eforturilor R3Media, eu nu știu componența etnică a Republicii Moldova ? Câți sunt rusofoni ? Ar putea explica asta ceva ?

  „Totodată, 55% dintre respondenți cred că rușii și ucrainenii sunt același popor. Legat de trecut, 53% nu susțin ideea că destrămarea URSS este o nedreptate și refacerea Uniunii Sovietice ar fi un lucru bun, în timp ce 41 de procente dintre respondenți își doresc refacerea URSS.”

  Ne spuneți și DE CE (fiecare în parte) ? Știe toată lumea cât mințeau comuniștii. Inclusiv despre istorie, inclusiv despre primul stat rus, „Rusia Kieveană”. Vă imaginați surpriza mea, când am găsit că în engleză acel stat este numit „Kievan Rus” ? Adică nu era „Ucraina Kieveană” ?!

  „În același timp, rezultatele sondajului întocmit de IMAS arată că dictatorii Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko sunt cei mai populari lideri externi din Moldova. Aproximativ 37% dintre respondenți au multă sau foarte multă încredere în președintele Federației Ruse, în timp ce omologul său belarus se bucură de susținerea a 36% dintre participanții la sondaj.”

  (NU) Ne spuneți ȘI DE CE ?

  Mulțumesc.

  P.S.

  Știu: un astfel de articol nu își propunea să explice datele, ci doar să le prezinte. Jurnalism „imparțial”. Doar că explicațiile lipsesc aproape întotdeauna – iar când există … par contrare realității. Vreți să vedeți ce a publicat azi americanul/francezul Jeff J. Brown, în interviu cu poloneza Anya Konieczek ? Dar australianca Caitlin Johnstone ? Cum explicați diferențele de vederi ?

  La dvs. nu se știe nimic pe temele respective ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate