marți, iulie 16, 2024
OPINIISomnul superiorității

Somnul superiorității

Umblă zvonul că Arabia Saudită și Turcia, pe lângă Argentina, Iran și Egipt, ar fi gata să se alăture alianței economice BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Cu toate că nici una din noile posibile membre nu este astăzi o forța economice de talia SUA sau UE, resursele lor naturale, populația ridicată, precum și poziția geografică strategică, plus setea de creștere, ar putea da lovitura decisivă supremației occidentale.

Pentru Occident, trecerea Turciei și Arabiei în cealaltă tabăra ar fi o imensă palmă morală – Arabia Saudită a fost decenii de-a rândul clientul ideal pentru armele americane și un furnizor de petrol ieftin, iar Turcia, membru cheie în NATO, probabil s-a plictisit să aștepte în antecameră la UE (ca să nu mai pomenesc despre posibilitatea, nu doar teoretică, a retragerii Turciei din NATO!). Toate aceste state au ceva în comun – nu le place ca alții să le sufle în ciorbă în privința drepturilor omului – nu sunt dispuse să accepte ideologia elgibitistă și alte „modernități” și preferă să se regrupeze într-o alianța în care pot face comerț, nu transumanism.

Sigur, aceste state din BRICS (actuale și viitoare) nu sunt democrații – cel puțin nu în sensul occidental al cuvântului. Dar oare vestul de astăzi, condus de lideri de paie, dirijați din umbră de mulți-miliardarii care controlează băncile, terenurile și corporațiile, mai este oare ce pretinde a fi?

După umila mea părere, Vestul mai are doi ani la dispoziție să se trezească din iluzia superiorității sale, morale și economice. Dacă alegerile din 2024 din State vor aduce un alt democrat la Casa Albă, cu agenda plină de alte utopii, mi-e teamă că jocul e pe sfârșite. Au mai existat imperii în trecut care s-au crezut invincibile și au picat sub presiunea propriei aroganțe, așa că nici Schwab, nici Soros, Gates sau altcineva nu pot garanta supremația Vestului. Poate că războiul din Ucraina și criza economică actuala vor juca rolul ceasului deșteptător. Sau poate că dimpotrivă, bateriile ceasului sunt deja consumate și nimeni nu mai vrea să le schimbe.

Somnul e prea dulce…

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Nici Schwab, nici Soros, Gates sau altcineva nu pot garanta supremația Vestului? Și eu care credeam că sunt acolo să-i garanteze tocmai sfârșitul…

  2. Arabia Saudita nu e democratie in nici un sens al cuvantului. Din articol se desprinde o anumita admiratie pentru un astfel de regim. Care poate condamna la moarte un minor doar pentru ca si-ar afirma credinta crestina de pilda. Faptul ca civilizatia occidentala e in acest moment decadenta pana in pragul sinuciderii sociale nu inseamna sa avem vreo minima toleranta fata de un regim dictatorial bazat pe satanica religie islamica. Aplicata la nivel de politica de stat, pana in amanuntele ei cele mai atroce. Tertium non datur.

  3. Potrivit Stângii americane, RSA/KSA ar fi încheiat o înțelegere cu principalul lor client să vândă petrolul doar în deviza clientului (întregii planete) și să își țină banii astfel câștigați în safe-urile clientului. Asta s-ar fi întâmplat pe la ’73, legat de ceva șoc petrolier.

    EAU/UAE – unul din „statele-benzinărie” ale Terrei (cf. JMcC), a aterizat la începutul anului trecut primul său laborator de cercetare pe Marte. Înaintea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE